With the Wolves wint laatste voorronde Spectra in De Klomp

"Ik bepaal toch zelf wat ik doe als muzikant?"

Joris van Moort ,

De allerlaatste Spectra avond van het seizoen sluiten we af met een knaller. Stevige metal bands maken zich op om de laatste finaleplaats te bemachtigen. Special act van de avond is Jick Munro & The Amazing Laserbeams.

Met de finale op Klomppop in zicht staan vanavond drie acts op de bühne die dit seizoen nog kans maken op een finaleplaats. With the Wolves trapt de avond af; een metalcore  band met zo nu en dan een vleugje punk en hardcore. Met een drietal gigs achter de rug weet de band een stevige, gevarieerde show neer te zetten. Snelle tempo’s worden afgewisseld met half-time ritmes waarin melodieën tot zijn recht komen. De clean vocals komen niet helemaal goed uit de verf, al maken de screams dit allemaal weer goed.   

De tweede band die deze avond deelneemt aan de strijd is Dehumanization. Ruim drie jaar geleden deden de heren ook een poging om Spectra te winnen. De finale wisten ze destijds te halen, maar ze gingen zonder winst naar huis. Het tij lijkt echter gekeerd te zijn: de Slam Death Metal band is in het bezit van een platencontract, heeft vorig jaar een album uitgebracht én gigs door heel Europa op de planning staan. Het optreden van vanavond bestaat uit een strakke set, waarin de heren laten zien waarom boekers uit Tsjechië juist hen willen binnenhalen. Als intro gebruiken ze korte geluidsfragmenten bij hun nummers, met daarvoor nog een introductie van de zanger. “Het is wat dubbelop”, aldus de jury.

De laatste act van de avond is Null. Bryan Noteboom is begonnen aan een nieuw project. Eerder was hij onderdeel van Hollow Familiar, dat eind vorig jaar stopte. Vanavond neemt hij ons mee naar een andere dimensie, met in de hoofdrol een loopstation, gitaar en zang. Twee gitaar akkoorden loopen achter elkaar, gevolgd door lagen van zang. Noteboom is helemaal in zijn element. Na tien minuten komt er een einde aan dit nog in de steigers staande experiment, dat zeer mooi kan worden. Jurylid Bert van Leerdam was enthousiast, maar begreep niet wat voor verhaal Null probeerde over te brengen. Ook de manier waarop de show werd gebracht was voor hem een apart verhaal. Noteboom reageerde ad rem op het jurycommentaar: ”Ik bepaal toch zelf wat ik doe als muzikant?” 

Jick Munro & The Amazing Laserbeams. is voor deze editie vanuit Limburg naar De Klomp afgereisd om een drie kwartier durende set te spelen. Terwijl de jury in beraad is, pakt de band de zaal in met hun boerenfolkmuziek, wateen combi is van country blues, folk en een vleugje rock-‘n-roll.  De Limburgenaren wonnen vorig jaar Nu of Nooit en presenteerden vanochtend hun single Bourbonista. Het publiek danst met bier in de hand op de boerenfolk. Het optreden valt duidelijk in de smaak bij het publiek dat is afgekomen  op de metal acts van vanavond.

Dan volgt de uitslag van de wedstrijd. Dehumanization wordt geprezen met de juryprijs en gaat revanche nemen in de finale. With the Wolves mag, behalve de publieksprijs, ook nog eens de wildcard mee naar huis nemen en zien we dus ook terug in de finale van Spectra 2015-2016 op Klomppop.

Klomppop vindt dit jaar plaats op 7 mei in Ovezande.