Op eigen kracht op zoek naar dé BDM-sound

Nieuw album en releaseshow maken de BDM-Experience compleet

Joris van Moort ,

Hiphop zit bij Bas de Meijer, beter bekend als BDM in zijn bloed. Met tien jaar ervaring in de hiphop en muziekindustrie werkte hij afgelopen jaar aan een nieuw album. Op zaterdag 2 april krijgt ‘Op eigen kracht’ zijn première in De Piek in Vlissingen tijdens een heuse release-show. 3voor12 Zeeland ging in gesprek.

De hiphop-scene lijkt de laatste jaren in mindere mate aanwezig te zijn, tussen alle singer-songwriters en bands. Naast Willy The Poet en New Wave-lid D-Double werken ze allen op eigen kracht aan nieuw materiaal. BDM neemt ons mee met een dertien tracks tellend nieuw album.

‘Op Eigen Kracht’ vat het hele album samen. Alle krachten van BDM en producer Don-P werden bij elkaar gebundeld tot het maken van één geheel. Op zijn debuutalbum ‘Mijn moment’ in 2014 was hij nog erg zoekende naar zijn BDM-sound. Inmiddels heeft hij die gevonden.
Bas de Meijer: “Samen met Don-P zijn we tracks gaan maken. Een combinatie van allerlei soorten tracks leidde naar dé BDM-sound.” BDM luistert voor inspiratie naar de grote namen in de scene, zoals Dr. Dré, Nash en Eminem, maar ook Selah Sue, Drake en Red Hot Chili Peppers. Inspiratie  voor al zijn teksten haalt hij ook uit zijn te gekke familie, vriendin en hechte vriendengroep. Het hele proces heeft BDM zo veel mogelijk zelf gedaan of hij was er nauw bij betrokken. Van de opnames tot de montage van de videoclip. Het vele doorzettingsvermogen en het vooral blijven doen, dreef hem ook tot het blijven doorgaan. Naast het vele studiowerk, in zijn eigen studio, werden zeven tracks ingespeeld door gitarist Peter van der Tor, om er een extra echtheid laag aan toe te voegen. De BDM-Experience is geboren en komt tot leven tijdens de releaseshow. 

De zoektocht naar zijn BDM-sound bracht hem nog meer.
Bas de Meijer: “het leerde mij comfortabel te zijn, ik heb mij kunnen vinden in de sound die de plaat nu draagt. Van hoogte- tot dieptepunten, samen met de mensen om mij heen ben ik er op eigen kracht eruit gekomen.” De titel van het album draagt meer dan het album alleen. Eigenlijk zijn hele leven. Waar Dr. Dré en Eminem de Engelse taal omarmen, brengt hij zelf zijn tracks en boodschap over in het Nederlands. De track ‘Erop of eronder’ laat dan ook zien dat het met dit album, erop of eronder is. Geen moeilijke toestanden, maar terug naar de basis. Salah Edin, rapper, heeft meegeholpen en bracht het refrein met de juiste woorden. ‘Erop of eronder’ is de eerste single van deze plaat. Zelf is BDM druk bezig met het schrijven van teksten. Bas de Meijer: “Non-stop ben ik bezig met teksten en het maken van rijmschema’s die ’s nachts in mijn hoofd dwalen.”

Dit hele proces komt eindelijk samen op zaterdag 2 april in De Piek, Vlissingen.
Bas de Meijer: “Een jongensdroom komt uit. Een gloednieuw album met liveband, wat een complete belevenis moet gaan worden. Samen met vrienden D-Double, Cyclo-B, Donson, Demozah en Team Ofso wordt dit een avond vol positiviteit en vreugde.”

Kaarten zijn te koop voor €10,00 per stuk via www.cultuurwerf.nl. ‘Op Eigen Kracht’ is vanaf die datum ook te beluisteren via Spotify, ITunes, Google Play, en is hardcopy te bestellen via info@bdmlife.nl