De Spot is een maatje te groot voor Bewilder

Singer-/songwriter Jo Marches voor het eerst met band op het podium

Joris van Moort ,

In september 2015 verscheen het debuutalbum ‘Dear Island’ van de Utrechtse band Bewilder. Vanavond komt de band met de gelijknamige tour langs De Spot in Middelburg. Het album werd uitgeroepen als VPRO 3voor12 Album van de week. Journalist Atze de Vrieze noemde de band van Maurits Westerik (GEM): “Een zelfverzekerde band die wars is van hype, maar wel vooruit wil.” De verwachtingen voor vanavond zijn dan ook hoog gespannen...

We starten de avond met Jo Marches. De uit Koudekerke afkomstige Johanneke Kranendonk staat vanavond voor het eerst samen met haar onlangs samengestelde band op podium. “Jullie zijn een top publiek”, galmt het door de zaal naar de mensen die vanaf een aantal barkrukken en statafels toezien hoe Kranendonk en haar mannen een flinke dosis elektropop, met een sound van Lykke Li en Portishead overbrengt. Haar zoetsappige liefdesliedjes worden vanavond eens in een ander jasje gestoken, dan het bekende akoestische gitaarwerk van de meeste singer-/songwriters. De muzikanten staan allemaal nog wat onwennig op het podium, al valt hun enthousiasme goed af te lezen. 

Bewilder wordt vaak gezien als een ‘wildernis’ van vijf muzikanten die elkaar gevonden hebben. Met diverse muzikale projecten als ervaring achter zich, duiken ze met leadzanger Maurits Westerik in de indie folk. Twin Peaks valt met enige regelmaat te lezen in recensies en ontkomt er vanavond ook niet aan. De muziek van Bewilder is goed. De drummer, Bram Hakkens, evenaart het niveau van Typhoons’ Eddy Addai nét niet. De nummers en de bijbehorende songteksten zijn sterk, al lijkt het optreden wel wat te missen. De solo’s zijn prima uitgewerkt en blijven binnen de lijntjes. Het is allemaal qua podiumpresentatie net wat stijfjes. De chemie tussen de bandleden op de bühne lijkt ver te zoeken. Pas in de toegift, ‘Forza’, komt het los.