Goes brengt een muzikale ode aan B-films uit de jaren ’60 en ‘70

The B-Movie Orchestra in ’t Beest

Romy Telussa ,

Een ode aan de B-films uit de jaren ’60 en ’70, en dan vooral aan de muziek uit deze films. Films die het net niet zijn. Films die veelal poogden mee te liften op het succes van de grote Hollywood producties. Films met weinig budget. Films met een onbekende cast. Films die vooral heel snel in elkaar gedraaid moesten worden, wat ook de verhaallijnen vaak niet ten goede kwam. Maar toch, films waar soms een verrassend goede soundtrack aan vast zat! Als initiator en drummer Baz Mattie van The B-Movie Orchestra zich niet had verdiept in deze pareltjes waren ze wellicht voorgoed verloren gegaan. En dat zou eeuwig zonde zijn geweest.

De avond wordt gestart door stand-up comedian Eric van der Woude, winnaar van de Culture Comedy Award 2013, die speciaal als “opwarmertje” voor het concert een Schokkend Nieuws B-Movie bingo presenteert. Schokkend Nieuws is een tweemaandelijks verschijnend tijdschrift en geldt in Nederland en Vlaanderen als dé autoriteit op het gebied van sciencefiction-, horror-, fantasy-, B- en cultfilms. Van der Woude babbelt er lekker op los bij alle bingopersonages met grappige “wist u datjes”, anekdotes en grappen over monsters, aliens, schurken, vechtjassen en verleidsters.

Als tweede opwarmer voor The B-Movie Orchestra krijgt het publiek een heus gastcollege van filmkenner en acteur Michael Helmerhorst. Op uiterst vermakelijke wijze wordt een crash course in B-Movie history gegeven. Uiteraard bijgestaan door beelden, vertelt Michael over het ontstaan van de B-film, de diverse genres ervan en ook hij weet een aantal vermakelijke anekdotes uit z’n mouw te schudden. Gekleed in smoking, two-tone schoenen, getooid met hoed en wandelstok zet hij de toon voor het verloop van de rest van de avond. Hij introduceert:

The B-Movie Orchestra. Een 12-koppige funky bigband psycho-beat for erotic thrilling fiction. Groovy, rauwe psychedelische muziek, afgewisseld met vette bigband arrangementen en donkere, mysterieuze ritmes. Inmiddels zijn ze alweer aan hun derde album toe, “Dr. Jekyll and sister Hyde, the ultimate in thrilling, erotic and raunchy film music!! volume 3”. Geproduceerd en gemixt door initiator/drummer en multi-talent Baz Mattie. De plaat doet de verwachtingen voor het optreden tot grote hoogten stijgen en dit maken ze meer dan waar!

Een optreden van de B-Movie Orchestra is niet zomaar “bandje kijken”. Het is een totaalbeleving voor meerdere zintuigen. Al vanaf het eerste moment dat de band het podium betreedt word je een sfeer ingezogen met een haast onheilspellend onderbuikgevoel. Tegenstribbelen is zinloos. Loslaten is het devies. Overgave is het antwoord, vervoering het resultaat. Door de diversiteit aan instrumenten verveelt het nergens en weten ze de sfeer van elk genre waanzinnig goed te pakken. De muzikanten zijn ongelooflijk goed op elkaar ingespeeld en ogenschijnlijk wordt er met het grootste gemak gespeeld.

Het geluid in de zaal is goed. Alles is goed te horen en niemand wordt “weggespeeld”. Het is dan ook bijzonder genieten van The Cinematic Fever Girls, die de vocalen verzorgen bij The B-Movie Orchestra. De dames Elisa Beuger en Ilse Heus verfraaien het podium en de sound met hun prachtige, iconische verschijning en wonderschone “oooh’s” en “aaah’s”. Om de drummer en percussionist bij te staan pakten ze er af en toe beiden nog een floortom bij om net even die finishing touch aan een thema te geven. Dressed for every occasion verwisselden ze regelmatig van outfit en met de bijbehorende choreografie zijn ze ook werkelijk een lust voor het oog.

Al met al valt er echt niks negatiefs over de avond te vertellen, op één ding na; de opkomst…. Het was een hele goed zet om er een seated show van te maken, anders moet het een karig zicht zijn geweest, vooral voor de band zelf.

Maar dankzij het vakwerk van The B-movie Orchestra krijg je meteen zin om al die films op te zoeken en deze met andere ogen te bekijken, en vooral te beluisteren.