De feestdagen zijn voorbij, de scholen en het werk zijn weer begonnen, en de kerstboom is samen met de goede voornemens de deur uit. De afgelopen weken hebben we voortdurend teruggeblikt op het vorige jaar, maar nu is het tijd om vooruit te kijken. Wat gaat 2016 ons brengen aan muziek uit de regio? We keken in onze glazen bol en verwachten dat deze acts het dit jaar ver gaan schoppen.

Kiki Deirdre
Kiki zagen we voor het eerst tijdens Spectra seizoen 2014/2015, en daarna kwamen we haar tegen bij Podium Z, Eindeloos Eiland Festival, Straatfestival Ovezande, de landelijke Kunstbende finale en zelfs T-Monium. Toen kenden we haar nog als Kiki Hoefsmid, maar dit jaar gaat het roer om: Kiki zal nu doorgaan als Kiki Deirdre. De uitgebrachte single smaakte al naar meer, en dit jaar staat er ook nog een ep gepland. Haar muziek doet tekstueel denken aan Daughter en heeft de melancholiek van Ben Howard’s tweede album.

Monsun
Het heeft even moeten duren, maar er is eindelijk officieel materiaal uit van Monsun! De single ‘Nothin’ / Should’ve been gone’ is een voorproefje op de ep die we dit jaar mogen verwachten. Monsun zagen we ook voor het eerst bij Spectra in 2013, en vervolgens zagen we ze overal: Klomppop, PolderPop, Bevrijdingsfestival Zeeland, in de Melkweg tijdens de Sena Performers PopNL Awards en als voorprogramma van oa. Triggerfinger, Birth of Joy en traumahelikopter. Verwacht psychadelic bluesrock á la Radio Moscow.

PEER
Opeens waren ze daar. Peer ging met lege handen naar huis bij Spectra in 2014, maar ging het jaar later drie keer zo hard: ze brachten twee singles uit, speelden op Concert at Sea, openden voor Jett Rebel, en worden ook nog eens gecoached door Peter Slager van Blof. Redenen zat om ze dit jaar flink in de gaten gaan houden. Zo hopen we toch zeker wel een ep’tje, als we zo kijken naar al die studiofoto’s. 

Xeno
De hardste band uit deze selectie. Wonnen Regioruis, de Spectra metalavond en sloopten Klomppop. Grunts en screams wisselen elkaar af, begeleid door toetsen en de nodige scheurende gitaren en dreunende drums. Een steeds groter wordende fanbase wacht al ongeduldig op het dit jaar geplande album ‘Atlas Construct’, waarvan alvast de teaser de wereld in is gegooid: