St. Lo wint vierde voorronde Spectra in De Klomp

”Mozart vertelt toch ook geen verhaal?”

Joris van Moort ,

Na een singer-/songwriter-editie is Spectra vanavond weer voor bands. Twee van de acts beleven tijdens de vierde voorronde van deze muziekcompetitie hun debuutoptreden. Voor één band is het zelfs een revanche op vorig seizoen. Special act van de avond: Helsinki.

Met de finale op Klomppop al in zicht staan vanavond drie totaal verschillende bands op de bühne. St. Lo trapt de avond af. Een indie rock band met een sound als Sufjan Stevens en Elbow, en die gevormd is rondom de singer-/songwriter Henk Treurniet. Wat onzeker staan de heren op het podium, omringt door een trits aan instrumenten. Een actueel nummer over de vluchtelingencrisis komt voorbij, wat bij het publiek even tot nadenken zet. Voor een eerste optreden mag de band niet klagen, al wankelt het qua podiumprestatie en de meerstemmigheid laat zo nu en dan ook te wensen over. 

Vlug door naar de tweede band van de avond: Distinguished. Met een voorproefje op de zomereditie van PolderPop in Wolphaartsdijk, spelen de heren vanavond hun allereerste indoor optreden. Distinguished duikt in een niche binnen de metalscene. Een twintig minuten durende set met alleen instrumentale nummers. Aan strakheid moet nog gewerkt worden, maar dat het bijzonder is, is zeker. Jurylid Bert van Leerdam is hier echter niet over te spreken. Hij is van mening dat er geen interactie is en dat een verhaal ontbreekt. “Waarom is er dan tekst?” vraagt de band aan Van Leerdam. Een discussie breekt los, waarin de band laat weten dat men speciaal voor instrumentale nummers heeft gekozen, omdat dit anders is dan wat de rest doet: “Mozart vertelt toch ook geen verhaal?!” 

De laatste act van de avond is Dynamic Myth. De viermans-rockformatie uit Goes deed vorig seizoen ook al een gooi naar de titel en haalde met een wildcard de finale. Vanavond is het dus tijd voor een revanche. Met hun feelgood muziek, gebracht door leadzanger Jullian Slosse, nemen ze het publiek mee in hun muzikale wereld van ‘Music’ en ‘Life’. Het optreden blijft niet echt boeiend en telkens wordt teruggevallen in hetzelfde loopje. Bij het laatste nummer van de set ‘Reg Wing’ lukt het de band wel om het publiek te bereiken, en wordt door de jury genoemd als festivalknaller. 

Helsinki is voor deze editie vanuit Gent naar De Klomp afgereisd voor een driekwartier durende set. Terwijl de jury in beraad is, pakt de band de zaal in met zijn rock muziek.  De Belgen zijn stonden eerder in het voorprogramma van K’s Choice en hun single ‘Better Way’ was te horen in een commercial van een Belgische bierbrouwer. Het optreden spat en vlamt. Zelfs de barhangers verplaatsen zich samen met hun drankje in de hand richting het podium. Waarom deze band in Nederland nog geen voet aan de grond heeft weten te krijgen, blijft gissen, maar op Klomppop en alle andere festivals zouden ze niet misstaan. 

Op naar de uitslag van de wedstrijd. Waar Dynamic Myth vorig jaar nog met de wildcardprijs vandoor ging, valt de band ditmaal niet in de prijzen. Distinguished wordt geprezen met de publieksprijs. St. Lo krijgt de zege van de jury en staat daarmee als vierde kandidaat in de finale van Spectra 2015-2016 op Klomppop.

De laatste voorronde is op 18 maart  in De Klomp, Ovezande.