Nick Lubbersen heeft zich als artiest ontwikkelt tot DJ en producer Moods. Het skatepark Meker in Middelburg speelt hierin een centrale rol. De ingrediënten voor de ontwikkeling als artiest liggen namelijk in de skateboard en graffiti scene. De optredens bij het skatepark van in het bijzonder Hip Hop artiesten als ILL Pro en DJ Optimus staan dan ook in het geheugen gegrift. Hierdoor is inspiratie ontstaan voor het maken van beats. Zijn creativiteit verbindt skateboarden, graffiti en hip hop. De clip ‘dedicated’ is hier een krakend voorbeeld van.

Waarschijnlijk had niemand verwacht dat de creativiteit van Moods een aantal jaren later zou worden opgemerkt door de internationaal succesvolle elektronische funk band ‘Kraak & Smaak’, onder andere bekend van optredens op Mysteryland en het Amsterdam Dance Event. Moods krijgt de uitzonderlijke eer als allereerste artiest een album uit te brengen bij het eigen label ‘Boogie Angst’ van de band en daar willen we natuurlijk meer van weten!

Naast graffiti maakt Moods in zijn jeugd veel tekeningen. De creativiteit die hij kwijt kan in het maken van tekeningen geeft hem veel plezier en  levert vaak complimenten op van zijn omgeving. Dankzij goede referenties besluit hij naar het Grafisch Lyceum in Rotterdam te gaan en zich in deze stad te vestigen.

Tegelijkertijd werkt Lubbersen hard  om zijn zelfgemaakte beats verder te perfectioneren. Steeds wordt geprobeerd het niveau te evenaren van dat van andere artiesten. Het valt op dat beats met analoge apparatuur vaak net iets beter klinken dan gemaakt op de computer. Toch kiest hij ervoor door te gaan met beats te maken op de computer. Dit neemt niet weg dat beats creëren op een computer veel innovatie en doorzettingsvermogen vraagt. In de omgeving van Moods is er namelijk niemand die hem hiermee kan helpen.    

Na een aantal jaren beats perfectioneren durft Moods deze eindelijk op YouTube en SoundCloud te zetten. 

Door alleen een omschrijving te geven van de beat, zijn er al snel partijen die interesse in hem tonen. Dit is het keerpunt voor Moods als artiest. Een oude bekende, ‘DJ Optimus’, stelt Moods in de gelegenheid zijn eerste album uit te brengen bij  het label ‘Fremdtunes’. 

Door de toenemende belangstelling in Moods voelde zijn manager Maarten Bousie het goede moment aan hem voor te stellen aan Kraak & Smaak. De remix ‘Don’t Let People’ is een feit. Met name de positieve nummers van Moods vallen in de smaak en zijn de basis voor verdere samenwerking. Het is belangrijk dat mensen er op kunnen swingen. Met funk, soul en groove als verbindende factor.   

De naam ‘Moods’ is voortgekomen om een bepaalde ‘mood’ te creëren. Sferische ritmes zijn elementair in zijn beats. De muziek is een mengelmoes van verschillende genres: hip hop, funk, soul, disco en house. De mood van het moment bepaald in een nummer wat voor genre de boventoon voert. Uit iedere muzieksoort worden bewust en onbewust kleine elementen gehaald om een eigen sound te creëren. Dit maakt het niet voor iedere luisteraar toegankelijk. In tegenstelling tot de mainstream is Moods’ muziek minder voorspelbaar, waardoor je wordt gestimuleerd om na te denken over zijn muziek.

Net zoals bij iedere muzieksoort zijn er ideale omstandigheden deze te luisteren. In dit geval kan je de muziek van Moods het beste luisteren op een mooie zomerse dag aan het strand met mensen van wie je houdt en een biertje in je hand. Luister bijvoorbeeld de volgende tracks eens en oordeel zelf: Love is real, Stimulus en New Horizon. Het is interessant om te zien dat de muziek van Moods op verschillende plekken op een andere manier wordt geïnterpreteerd. In clubs in Londen gaan mensen helemaal los op zijn muziek, terwijl in Middelburg mensen nog zoekende zijn. Maar in Rotterdam is al een scene ontstaan die meer georiënteerd is op soul, groove en swing. 

Door zijn succes als producer volgen er voor Lubbersen steeds meer DJ optredens. Zo zal Moods onder meer draaien in de Spot. Ter voorbereiding op zijn aanstaande performance in Middelburg zal een selectie van nummers worden gemaakt van zowel eigen werk als van collega artiesten. Deze zullen door middel van een live show, in combinatie met laptop en software programma ableton, ten gehore worden gebracht. Hierna zal een improvisatie tussen het publiek en artiest plaatsvinden, met als doel de positieve energie met elkaar op de dansvloer te delen. Moods vindt het dan ook een enorme eer om het effect te zien van van de chemie die ontstaat tussen het publiek en de artiest.    

Momenteel wordt er hard gewerkt aan het debuut album bij Boogie Angst. De samenwerking met andere artiesten staat hierbij centraal. Op deze manier wordt geprobeerd de muziek naar een volgend level te tillen: andere dimensie creëren door het toevoegen van live elementen. De namen blijven nog een verassing, maar er zal worden samengewerkt met vocalisten en instrumentalisten. Het doel is een album te maken dat elke keer weer inspireert wanneer je het opnieuw luistert. Daar moet je als luisteraar meer moeite voor doen, maar dat is waar Moods zijn muziek voor maakt.  Om de muziekliefhebber tegemoet te komen wordt zijn muziek ook uitgebracht op vinyl. Deze kan je bestellen op: boogieangst.bandcamp.com

Vrijdag 26 februari. Beat Trippin, De Spot in Middelburg. Aanvang 21.00 uur. Entree 8,50 euro.