Een vol Gebouw-T voor Black Box Revelation Een vol Gebouw-T voor Black Box Revelation

De Belgische garagerockers verrassen Bergen Op Zoom met een strakke set

, Tekst: Joëlle Koorneef

Een vol Gebouw-T voor Black Box Revelation

De Belgische garagerockers verrassen Bergen Op Zoom met een strakke set

Tekst: Joëlle Koorneef ,

Iets meer dan tien jaar geleden brak Black Box Revelation door in België. Binnen korte tijd stond de garagerockband op podia van de grote festivals zoals Pukkelpop en Rock Werchter. De muziekstijl is uniek door de kenmerkende stem van Jan Paternoster, die wordt vergeleken met die van Mick Jagger en ook doet denken aan Billy Corgan van The Smashing Pumpkins. Dat er vanavond genoeg animo is voor een live-performance, is duidelijk; Gebouw-T is gezellig vol.

Het voorprogramma is de band Raglans uit Dublin. Ze warmen het publiek op met een elektrische mandoline, dansbare indie-rock en een hoop enthousiasme. Elk nummer wordt ingezet met stevige beats van de drummer. Ook neemt de band een vleugje folk mee, zoals misschien van Ieren te verwachten is. Als de praatgrage frontman vraagt of het publiek al een beetje zin heeft in Koningsdag blijft het stil: de meerderheid van de aanwezigen komt, net als Black Box Revelation, uit ons buurland. 

Fundering
Een uitgelaten publiek roept Black Box Revelation het podium op. Dries van Dijck neemt plaats achter zijn drumstel, waarvandaan hij gedurende de rest van de avond stilletjes en tevreden de zaal observeert. Hij drumt strak en vormt de fundering van de band. En waar híj ervoor zorgt dat alles zo stevig als een huis staat, breekt Jan Paternoster het huis telkens goed af. Hij beweegt op zijn gitaarsolo’s met schokkend lijf, alsof de solo vanuit zijn tenen naar boven danst en dan de zaal in knalt.

Kracht
De titeltrack van hun nieuwste album, ‘Highway Cruiser’, is de persoonlijke favoriet van de mannen: “hopelijk voor jullie ook leuk.” Het is een rustig liedje maar heeft toch dat ruige randje dat het publiek gewend is. Al geven de mannen een blues-tintje aan hun muziek  of spelen ze af en toe iets langzamer, met gave gitaarriffs en het herkenbare rauwe stemgeluid van Jan Paternoster houden ze het publiek in hun grip. Dat is de kracht van Black Box Revelation. De formule werkt niet alleen op hun albums, maar ook vanavond in Bergen op Zoom. Publieksfavorieten van de laatste plaat zijn ‘War Horse’ en ‘Gloria’ (waar op het album een koortje nodig is voor de backing vocals, worden de jongens nu geholpen door het publiek).

Verfrissend
‘I Think I Like You’ is het dansnummer van de avond. De timing ervan is perfect, namelijk tegen het einde van de set. Iedereen is toch een beetje nerveus, zouden ze het nog spelen? Als het dan zo ver is, springt het publiek mee met de knalplaat. Na afloop hangt er een tevreden sfeer in de zaal. Black Box Revelation laat Bergen Op Zoom  zien nog steeds talentvol en verfrissend te zijn. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland