Zeeland Hardcore minder knallend dan normaal

Bands en publiek komen traag op gang

Tekst: Michiel Elshout Foto's: Dennis Wisse ,

Afgelopen vrijdag was er een nieuwe editie van ZLHC in discotheek Pake Sake. Helaas was deze avond minder spectaculair dan gehoopt.

 Er stonden vijf bands op het affiche, maar op het laatste moment laat Ashes het afweten. En ‘afweten’ wordt al gauw de rode draad van de avond. De opkomst valt tegen en het is lastig voor de bands het publiek mee te krijgen. De programmering van de avond wordt aangepast en om 21.00 uur mag de Rotterdamse band Rott'N Damned aftrappen.
 
Het eerste wat opvalt bij Rott'N Damned, is de aanwezigheid van de bassist. Zowel fysiek als muzikaal is hij heel erg aanwezig. Zijn basgitaar telt ook vijf in plaats van de gebruikelijke vier snaren. De lage bastonen dreunen dan ook uit de speaker, maar overheersen toch niet. Opmerkelijk bij deze band is vooral de rock-‘n-roll sound. Rott'N Damned laat tijdens zijn set verschillende stijlen horen. Zo gaat het van hardcore naar rock-‘n-roll tot een grote botsing van muziek. Dit heeft toch haar charme en het klinkt ook alsof er ook goed over nagedacht is.
 
De tweede band van de avond, is de Belgische Get Out. Tijdens dit optreden is er nog steeds weinig publiek. Dit heeft zijn uitwerking op het spel van de band. De muzikanten hebben weinig tot geen uitstraling op het podium, het spel klinkt eentonig en er zit weinig in. Het gros van het publiek bevindt dan ook achterin de bar en de band lijkt de set zo snel mogelijk klaar te willen hebben. De muzikanten doen hun ding en daarmee is het ook wel gezegd. De band speelt geen up-tempo nummers, maar gaan voor de tragere en zware nummers. Toch heeft Get Out potentie, maar door de lage opkomst komt dit niet tot uiting.
 
Dan is het tijd voor de Goese Run Like Hell. De band speelt een thuiswedstrijd en voor het eerst deze avond komt er ook sfeer in Pake Sake. Het publiek verzamelt zich voor het podium en wanneer de band begint, is het publiek er gelijk bij betrokken. Run Like Hell speelt strak, snel en goed. Echter mist Run Like Hell een tweede gitarist. De nieuwe gitarist is er recentelijk bijgekomen, maar het is eigenlijk nog te vroeg voor hem om dit optreden mee te doen. Desalniettemin staat Run Like Hell als een huis. Ze spelen energiek en geven alles. Een sterk optreden die de zaal opgewarmd heeft voor de laatste band van de avond.
 
Meet The Storm uit Rotterdam mag deze avond afsluiten. Jammer genoeg zijn er nog maar een handjevol mensen over, die blijven voor deze band. Toch maakt dat Meet the Storm niet uit en geeft deze band alles wat hij heeft. Nummer na nummer geven ze de volle laag. Dit wordt uiteindelijk beloond door het publiek. Zo bouwt het optreden zich op. De band vindt het geweldig dat tijdens hun show de lasers van discotheek Pake Sake gebruikt worden. Dit hadden ze, net als het publiek, nooit eerder meegemaakt. Meet The Storm speelt technisch goed, al wordt de zang hier en daar nogal eens overstemd door de instrumenten. De band speelt nog een toegift en daarmee gaat deze avond van ZLHC de boeken in.
 
Het is jammer dat de opkomst van het publiek tegenvalt. De sfeer kwam pas laat in de avond op gang en de vloer was leeg in Pake Sake. Het lijkt erop dat er een headliner nodig is om het publiek naar Pake Sake te laten komen. Dit terwijl Meet The Storm toch een grote naam is in de Nederlandse hardcore scene. De mensen lieten het afweten en dit beïnvloedde de hele avond. Bij hardcore hoort het niet uit te maken wie er optreedt. Grote of kleine namen, het principe van ‘support your local heroes’ blijft gelden. Helaas is dat deze avond niet het geval.