La-Ventura presenteert ‘La-Ventura 2.0’ in De Piek

Het resultaat van een broeiende, chemische reactie

Tekst: Kelly de Rybel Foto's Kelly Thans ,

Vanavond smelten het verleden, het heden, en de toekomst van La-Ventura samen. De nieuwe ep, getiteld 'La-Ventura 2.0', wordt met een stevige show voor het eerst gepresenteerd in De Piek in Vlissingen. Zoals de titel van de ep al verraadt, zien én horen we een verbeterde versie van de Goese melodic metalband. 3voor12 Zeeland was erbij en sprak de band.

De zaal is gevuld met jonge en oude La-Ventura fans. Allemaal in De Piek in Vlissingen samengekomen om het nieuwe werk te aanschouwen. De show wordt geopend door Beyond God. Eveneens een female fronted melodic metalband met veel sferische invloeden. Af en toe steekt een vleugje onzekerheid de kop op en hier en daar klinkt het wat eentonig. Toch heeft deze jonge band met wat extra ervaring zeker potentie binnen het genre. Het publiek is na Beyond God wat timide, maar de overall ambiance is goed. 

La-Ventura opent de set met een nummer van de nieuwe ep, getiteld 'Carry On'. Meteen een stevige binnenkomer. Nieuwe liedjes worden afgewisseld en omlijst met een flink repertoire van ouder werk. De nieuwe single 'As I Lay Dying' komt voorbij, waarbij zangeres Carla van Huizen verklapt dat ze op een grafzerk heeft gelegen tijdens het opnemen van de videoclip. Alle nieuwe tracks komen voorbij, waaronder 'The Great Escape' en 'Brave Man'. Die laatste is een sterk nummer, geïnspireerd op jonge mannen die vechten voor de vrijheid van anderen. Meer dan relevant, aangezien Europa deze maand de gevallen soldaten van de eerste wereldoorlog herdenkt. Oudere liedjes als 'Cry', 'Memoria', 'Trefoil' en 'Song For An Idiot' komen ook voorbij vanavond. Het is broeierig warm in de zaal. De Zeeuwse muzikanten zijn geheel zoals van het genre verwacht wordt op het podium: gehuld in zwarte kledij. Van Huizen draagt een jurk met korset. 

'La-Ventura 2.0' is het resultaat van een chemische reactie die is ontstaan tijdens de samenwerking tussen de menselijke ingrediënten, aldus Van Huizen. Zo’n reactie kan zonder de juiste ingrediënten niet ontstaan. Een 'ingrediënt' dat aan deze chemische reactie bijdraagt, is de nieuwe drummer Stefan Simons. De sound van La-Ventura is een ijzersterke fundering voor de band, waar Simons zijn eigen kwaliteiten aan heeft toegevoegd. "We hebben de ingrediënten verbeterd. We zijn nu meer gitaar georiënteerd en Stefan heeft wat metal-invloeden ingebracht. Het was geen kwestie van het heruitvinden van onze sound, maar van verfijning. Nu is het zoals het hoort te zijn", vertellen Van Huizen en bassist Sascha Kondic. Wat het album betreft, dat gepland staat voor 2016, geeft deze avond een indruk van wat we kunnen verwachten. "Deze ep is een voorproefje van het album dat we hopen te maken" vertelt Van Huizen.

Vanavond heeft La-Ventura laten zien wat de band in de toekomst gaat doen. 'La-Ventura 2.0' is een prima voorproefje van het komende album en een meer dan geschikt visitekaartje. La-Ventura kruipt met '2.0' ep niet in een compleet nieuwe huid, maar overtreft zichzelf ermee.