De Authentiek Fabriek op zoek naar eenwording

‘Na het accepteren van wat we zijn, zijn we het geworden’

Esther Kenters ,

17 juli 2015, een volgepakte 't Slik en twee zwetende jongens die met hun vloeiende beats en broeierige raps de hele zaak meekrijgen… Een eerste kennismaking met De Authentiek Fabriek. Die avond presenteert het rapduo uit Bergen op Zoom vol trots zijn nieuwe ep ‘Zonlicht’. Tijdens het optreden geven de twee alles en reageert het publiek enthousiast op de sferische beats van Flow de Filosoof en rhymes van Splint the Rhymedetective. Na nog een succesvol optreden tijdens het Bergse Popmonument, vond 3voor12 Zeeland het tijd voor een diepte-interview.

Achter Flow en Splint schuilen Florian van Damme (23) en David Zygmuntowicz (30), die elkaar van de Rockacademie kennen en sinds 2011 een rapduo vormen onder de naam De Authentiek Fabriek. Volgens henzelf zijn ze te scharen onder de noemer alternative hiphop. In 2012 kwam in eigen beheer het debuutalbum ‘De Authentiek Fabriek’ uit om in 2014 gevolgd te worden door de ep ‘Maanlicht’. Een jaar later volgt dan nog de ep ‘Zonlicht’, dan voor het eerst op het Frietboerism-label. 
 
Waar Zygmuntowicz en Van Damme op de eerste releases nog lijken te zoeken naar hun identiteit, tillen ze ‘Zonlicht’ naar een hoger niveau waarin ‘De Authen’ zoals ze zich ook wel noemen, zichzelf steeds meer kwijt kunnen. De songs rijgen zich aaneen, met name ook door de doorgetrokken dromerige en ruimtelijke beats van Flow. De sterke, oprechte rhymes van Splint laten horen dat De Authentiek Fabriek een boodschap heeft. Dat ze niet kiezen voor de bitches en de ho’s, maar de innerlijke kracht van de luisteraar willen aanspreken. Hoe? Door te laten horen dat ze zoekende zijn, net als iedereen en dat dit okay is. Zolang je maar oprecht blijft. Op de vraag of ze zelf ook vinden of ‘Zonlicht’ een bepaalde groei weergeeft, reageert Van Damme:
 
“We zijn blij dat dit de luisteraar ook opvalt, want De Authentiek Fabriek heeft zichzelf min of meer opnieuw uit moeten vinden. Persoonlijke problemen en gebrek aan synergie leidden ertoe dat we op ‘Maanlicht’ bijna letterlijk in het duister stonden en elkaar niet meer zagen.” Er volgt dan een periode waarin de twee afstand nemen van elkaar en de muzikale samenwerking ontbreekt: “Het was een periode waarin we beiden te kampen hadden met bepaalde struggels, zaken uit het verleden waar we mee af moesten rekenen. We hebben daar ook beiden, los van elkaar, hulp voor gezocht en gekregen. Er moesten dingen uit de weg om tot nieuwe creativiteit te kunnen komen. Maar eerst moesten we onder ogen zien dat het zo niet verder kon. Het was tijd om volwassen te worden.”

Als Splint en Flow elkaar na ernstig beraad opnieuw vinden, moet het roer om, vinden zij zelf. Wat willen ze met hun muziek overbrengen? Waarom rappen over oprechtheid maar het zelf niet zijn? Ze beseffen dat ze niet gefocust zijn, zich teveel hebben laten leiden door negativiteit. Dat willen ze niet meer en vanaf dat moment kiezen ze met hun hele hart voor De Authentiek Fabriek en stappen ze figuurlijk in het zonlicht. De naam van de nieuwe plaat is dan ook snel gevonden. In het nummer `Wijzende Wijze´ rapt Zygmuntowicz in het refrein ‘Zon, kom op, en laat me schijnen, geef me uw warmte, geef me de keuze om deze dag te omarmen’. De urgentie, de vraag om kracht is hoorbaar. De Authentiek Fabriek draait weer productie en is voorlopig niet van plan zijn deuren te sluiten.
 
Juist omdat ‘Zonlicht’ voor een ommekeer staat, hebben de twee gekozen voor de rustige track ‘Wolk’ om als eerste videoclip uit te brengen. Zoals Splint het zelf omschrijft: “Na het licht in de duisternis zweven wij op onze wolk naar de zon, na het accepteren van wat we zijn, zijn we het geworden.” De Authentiek Fabriek laat met ‘Wolk’ zien en horen hoe de muzikanten zichzelf en de wereld omarmen, prachtig ondersteund door de vocalen van Elly Kellner. Kalm, bijna lui rapt Zygmuntowicz hoe hij geniet van de mic terwijl Van Damme zich laat gaan in een dromerige beat inclusief fluitende vogeltjes. Het leven is toch best mooi.

Exclusief bij VPRO 3voor12 Zeeland de primeur:
 

Voor de toekomst staat er een tweede videoclip van ‘Zonlicht’ op stapel en wordt er momenteel gewerkt aan een nieuw album. Intussen komt Zygmuntowicz binnenkort nog met een soloproject genaamd ‘U’, in samenwerking met Frietboer. Over de nieuwe Authentiek Fabriekplaat, met de werktitel ‘Groen Groei’, zeggen ze zelf het volgende: “Waar Zonlicht het resultaat was van een bepaalde bewustzijnswording, willen we op het volgende album laten horen dat we die verantwoordelijkheid ook aankunnen. We pretenderen niet alle antwoorden te hebben, maar juist door je tekortkomingen te accepteren kun je negativiteit omzetten naar iets positiefs. Dat dit een dagelijks gevecht is, beseffen wij ons maar al te goed. Maar zolang je dit begrijpt, kun je je best doen om de juiste keuzes te maken en te groeien als mens en musicus.” 

Het verlangen naar eenwording vertaald in hiphop, en gebracht met warmte en charme. De boodschap van De Authentiek Fabriek is hoopvol en dat is iets wat veel mensen zal aanspreken. Kijk en luister zelf!