Volle bak liefde voor Fresku in ’t Beest

Sympathieke rapper blijft puur, ondanks mega-succes

Joyce de Nijs ,

Fresku heeft fans in alle smaken. Afgelopen zaterdag stond hij in podium 't Beest en dat bleef niet onopgemerkt, de zaal van podium 't Beest is afgeladen. De jonge rapper scoorde enorm met zijn eerste twee platen en ook het derde album 'Nooit Meer Terug' wordt vol lof ontvangen. Eén ding is zeker: Fresku rapt niet zomaar een eind in de ruimte. Hij wil verhalen vertellen met een boodschap en is eerlijk, openhartig en puur.

Kippenvelmoment
Fresku begint zijn optreden met een serieuze noot. De rapper neemt een moment om stil te staan bij de gebeurtenis van vorige week in Parijs en laat weten dat hij blij is dat er vanavond ondanks de ellende zoveel mensen gekomen zijn. Hij spreekt zijn 'liefde' voor de fans uit en het publiek juicht hem toe als hij vraagt of ze zin hebben in een feestje. Samen met MC Braz en muzikaal begeleid door dj Durian begint de rapper aan het optreden. Fresku schrijft nummers over zijn leven en een van zijn eerste hits gaat over zijn dochter. Uit volle borst zingt de zaal 'Alisha' mee. Zijn nieuwe album verscheen nog niet zo lang geleden, maar toch worden ook de teksten van nieuwe nummers als 'Alzheimer' en 'Kreeft' met gemak meegezongen. De rapper betrekt het publiek bij zijn beleving. Hij vertelt tussen de nummers door openhartig over zijn leven en gedachten daarover en maakt zijn fans regelmatig aan het lachen met de met de manier waarop. Vooral in 'Hedde Druksop' zet hij een hilarische act neer: tijdens een dansje op het podium zakt hij in elkaar, het lijkt erop dat hij zich blesseert en dat de show na deze valpartij moet worden gestaakt. Maar hij heeft het publiek bij de neus. Na een hoop gedoe en overleg met MC Braz springt hij opeens weer als een dolle op en zet 'Zo Doe Je Dat' in. De menigte houdt het niet meer, men springt en danst erop los en zelfs een sit-down is geen probleem. De zaal eet uit zijn hand. Fresku heeft veel support van zijn fans. Hij is daar dankbaar voor en spreekt zijn waardering uit. Er hangt een gemoedelijke sfeer en de set, die misschien ietwat aan de korte kant is, wordt afgesloten met 'Twijfel'. Een zee van aanstekers in het donker zorgt voor een kippenvelmoment.
 
Zelfspot en humor
Het werd een bijzonder verrassende avond in podium 't Beest. Fresku is niet zomaar een rapper die z'n set afdraait: hij brengt een show met een verhaal, over liefde voor elkaar en respect voor het leven. Fresku heeft geen poespas, hij spreekt recht uit het hart en met z'n hart op de tong. Wel met een gezonde dosis zelfspot en humor. Na het optreden komt Fresku de zaal nog in om met zijn fans op de foto te gaan, wat te kletsen en albums te signeren. Een hele schare fans schuift aan in een flinke rij en Fresku neemt de tijd. Wie nog niet zo bekend was met de rapper, is nu toch op z'n minst een béétje fan. Of je nu houdt van hiphop en rap of niet, deze man weet je te raken. Hoe dan ook, de Nederhopper zet velen aan het denken, op een positieve manier.