Intens optreden van BlackboxRed in Kaffee 't Hof

Fries duo inmiddels zelf een prima headliner

Tekst: Ingmar Berman Foto's: Nous Davidse ,

Het Friese duo BlackboxRed tourde twee jaar geleden al met Claw Boys Claw mee als vast voorprogramma en dwong toen al veel bewondering af. Het wekt daarom wat verbazing op dat de band vandaag, samen met het Baskische Niña Coyote eta Chico Tornado, in het knusse, maar kleine Kaffee ’t Hof in Middelburg staat.

Het Baskische (noem het vooral geen Spaanse) duo Niña Coyote eta Chico Tornado vertoont wel wat overeenkomsten met BlackboxRed. Het is ook een man-vrouw duo en het lijkt qua muziekstijl wel wat op elkaar. Alleen zijn hier de rollen omgedraaid: Niña drumt en Chico zingt en speelt gitaar. De laatste doet dat niet onverdienstelijk, maar de drumkwaliteiten van mevrouw Coyote laten wat te wensen over. Hard is het wel en ze kijkt alsof ze allerlei stoute dingen met het publiek van plan is, maar dat lijkt niemand een probleem te vinden. De liedjes zijn best oké en de Baskische teksten blijken ook best lekker te klinken, al kan niemand er natuurlijk iets van verstaan. Sympathiek is het allemaal zeker.
 

BlackboxRed speelt in een bezetting die een trend lijkt te worden: alleen gitaar, zang en drums, dus geen bassist (of, zoals bij Royal Blood, met alleen een bassist). Er zijn genoeg technische oplossingen om lage tonen uit een gitaar te krijgen, dus dat kan ook prima. Bij BlackboxRed stoort de afwezigheid van een bassist totaal niet, sterker nog: je bent eerder blij dat die er niet is. Zangeres en gitariste Eva van Netten en drummer Stefan Woudstra kunnen elkaar qua spel met de ogen dicht feilloos vinden. De nummers zijn stuk voor stuk goed doordacht en vrij onvoorspelbaar, wat er voor zorgt dat het continu spannend blijft. Het is weinig bands gegeven om met (nog) grotendeels onbekende nummers de aandacht van de toehoorder vast te houden, maar deze band lukt dat probleemloos. Dat komt mede door de ongelooflijk intense manier van spelen van beide muzikanten. Ze gaan helemaal op in hun spel en lijken af en toe volledig in trance. Van Netten is met haar 25 jaar een charismatische frontvrouw die fantastisch gitaar kan spelen en die qua stemgeluid soms doet denken aan PJ Harvey. Drummer Woudstra is zo goed in wat hij doet dat ook hij minutenlang je aandacht weet vast te houden, een zeldzaamheid bij drummers die niet geheel toevallig meestal een beetje achterop het podium worden verstopt. Dat hij voorop het podium staat, is niet alleen een gevolg van het feit dat ze met z’n tweeën zijn, het is ook volkomen terecht.  

Alles bij elkaar maakt het BlackboxRed tot één van de beste Nederlandse bands van dit moment. Programmeurs van het popcircuit, sla uw slag!