BFZLD15: Absurditeit van Het Universumpje slaat niet helemaal aan

Nederlandse stonerrock band maakt hoge verwachtingen niet waar

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Maroussia Anthonise ,

Tussen alle pop-acts tijdens het Bevrijdingsfestival is er één opvallende rockband die het presteert om ‘s avonds een niet zo serieuze pot herrie los te laten vanaf de Sena-stage. De live-reputatie en bizarre nummers afkomstig van debuutalbum ‘De Grenzen van het Toelaatbare’ van Het Universumpje beloven in ieder geval een hoop.

In een driedelig pak met vleermuizen, beklimt de gitarist de Sena-stage. Hij kijkt met droge blik naar de matige opkomst en vervolgens naar zijn drie compagnons. Het handjevol aan publiek kijkt hoopvol de Nederlandstalige stonerrock groep aan. Het recept van stoner, absurde teksten en een biertje in de hand zou goed moeten zijn voor een ‘bloedbad’ voor het podium, maar wat is dit? Iedereen blijft staan waar hij/zij staat. Ook de band doet precies hetzelfde. Is iedereen moe? Zit er iets vreemds in het water? Nee. Alles lijkt volkomen normaal. Maar waarom werkt het dan niet? De nummers worden strak gespeeld, maar ze missen misschien de magie die een stinkende, zwetende zaal wel kan bieden.
 
‘Groene Bananen’, misschien het bekendste nummer van Het Universumpje, komt al snel in de set voor. De droogheid waarmee de nummers worden gebracht is zowel komisch als geniaal. Net als de toespraken richting het publiek (“Wat is het verschil tussen mayonaise?”), die ook niet echt zinnig zijn. Het brengt wel een grijns op menig gezicht. Aan het einde van de set waarop ‘Met je bek’ wordt gespeeld, is het duidelijk: Het Universumpje is zowel muzikaal als uitvoerend briljant, maar het zijn misschien de verwachtingen die te hoog zijn en deze band nog niet waar kan maken. Want deze Nederlandstalige stonerrock band maakt niet de makkelijkste verteerbare muziek. Toch zouden we Het Universumpje graag nog eens verwelkomen in een van de Zeeuwse zalen!