BFZLD15: Causes maakt het zichzelf te makkelijk

Is er hier eigenlijk iemand die echt aan het genieten is?

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Laurien de Feijter ,

Vorig jaar heeft het label PIAS een nieuwe indierockband aan zijn lijstje toegevoegd, en dat is niet onverdienstelijk gebleken. De hit ‘Teach Me How To Dance With You’ (spreek ‘dance’ uit alsof je uit Londen komt) van Causes heeft veel losgemaakt. Vandaag speelt de band net na Go Back To The Zoo op het Sena Talent Stage. Bij de volksverhuizing van het hoofdpodium naar de Sena Stage zijn het vooral de mannen die afhaken bij Causes.

Elk nummer dat vandaag gespeeld wordt, is voor het publiek een verassing, omdat een debuutalbum van Causes nog even op zich laat wachten. De nieuwe nummers zijn makkelijk verteerbaar en hebben een herkenbaar geluid. Dat nieuwe album zal voornamelijk klinken als de monsterhit die de band nu op zak heeft, maar een hoop nummers weten vandaag nog niet te overtuigen. En dat ligt vooral aan één ding: de sfeer. Aan de band is het de taak de sfeer goed te houden, maar geen van de vier heren lijken er echt zin in te hebben.  Alle vier staan ze nogal statisch op het podium, de zogeheten vonken schieten er niet echt van af, ook onderling niet. Maar het ligt niet alleen aan de band. De zanger ziet door zijn zonnebril een jong publiek dat het drukker heeft met Instagram en selfies te maken dan echt aandachtig te luisteren. Halverwege de set, als de nummers wat meer body en minder herhaling krijgen, weet de gitarist het publiek te teasen als hij met het stemmen de eerste noten van ‘Teach Me…..’ speelt. Een hoopvol gegil verstomt echter abrupt als het nog geen tijd blijkt te zijn voor dat bepaalde nummer en men gaat weer vrolijk door met de rug omkeren naar de band en luidruchtig doorpraten.
 
Dan, als ‘Teach Me How To Dance With You’ wordt ingezet, verdriedubbeld het aandeel telefoons in de lucht, wordt er meegezongen en kan de uitvoering als enig hoogtepunt in de set worden gerekend. Hoe inspiratieloos de set ook werd gebracht, we moeten er wel rekening mee houden dat Causes groot, heel groot kan worden. Helaas is dat nog niet in dit liveoptreden te zien. De band leek er geen zin in te hebben, het luidruchtige publiek zit alleen maar te wachten op de hit en loopt na dit nummer gewoon weg terwijl er nog een nummer gepland staat. En hoewel de muziek verre van slecht klinkt, is dit toch een teleurstellend optreden geworden.