VR15: Mr. Polska’s masterclass ravotten

Ravotten voor gevorderden, voor een beginnend publiek

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Martin Hol ,

Mr. Polska is die gast waar je de laatste tijd niet omheen kán. Of je het nou leuk vind of niet, iedereen is aan het ravotten of aan het $nollen, maar als Mr. Polska niet door je krakende speakertjes knalt, dan doet hij het wel live. Voor de jongere garde die alles wat Polska aanraakt aan het Snapchatten is een leuk feestje, maar voor zij die voor een optreden komt een maar magere vertoning.

Polska komt op, en wat is hij veranderd. Van het jochie dat zijn prethiphop aan je verkoopt voor een pilsje oogt hij (we durven het bijna niet te zeggen) ‘volwassener’. Zijn broek heeft meer scheuren dan de gitaar van de volgende act (Bombay) en zijn haar is witter dan zijn teksten. Maar al vanaf de eerste beats die van zijn dj komen lijkt het eigenlijk niet op de show die je zou verwachten. Er lijken al voorgeprogrammeerde vocalen in te zitten, en het podium lijkt zo ontzettend leeg, waar is die enorme beer uit de video van 'Ravotten'? Ook het publiek kijkt de Pool uit de boom totdat hij opdrachten geeft zoals "Oké Vestrock, waar is die moshpit?"
 
De voor het publiek bekende nummers als 'Ravotten', 'Soldaatje' worden door enkele enthousiastelingen meegezongen, maar het moment dat het publiek met bliksem geladen is moet nog uitblijven tot de laatste nummers. Pas dan zijn er de doordouwers die het publiek door elkaar smijt, en opschudt. Maar dat aan het eind van je set? Waar is je hardcore attitude als dit 20 minuten moet duren? Waar is Polska, de Poolse volkszanger van de hiphop? Wat ziet door zijn ogen die zoveel van zijn eigen act houdt? Er had hier meer in gezeten!