Local hero Herman Brock Jr. steelt de show in Porgy en Bess

CD/LP presentatie van zijn nieuwe bluegrass album ‘The Old World’

Jamie Scherbeijn ,

Herman Brock Jr. presenteerde afgelopen zaterdag in Porgy en Bess zijn nieuwe bluegrass/americana album ‘The Old World’. Het album is verkrijgbaar op zowel cd als vinyl en voorzien van klassieke illustraties in een smaakvol ontwerp van de hand van Herman Brock Jr. ‘The Old World’ is tot stand gekomen met behulp van crowdfunding via Voordekunst en is opgenomen met medewerking van The Brockettes, The Blue Grass Bunch, Herman Brock Sr., The Blue Grass Boogiemen, Joost van Es, Janos Koolen, Jeroen Schmohl, Laurens Joensen. Kortom, de top van de Nederlandse bluegrass scene. Niet meer dan logisch dat ze er vanavond allemaal bij zijn.

Eerst wordt het voorprogramma verzorgd door de Amerikaan Grant Maloy Smith. Hij brengt rustige country folkachtige muziek ten gehore met zijn ‘one man’ show. De ietwat eentonige zang maakt niet veel indruk op het publiek. De meesten staan nog bij de merchandise van Herman Brock Jr. te genieten van hun aankoop of ze zijn gezellig aan het kletsen aan de bar.
 
Herman Brock Jr. begint het eerste nummer met alle artiesten op het podium, wat gelijk de toon zet voor de rest van deze muzikale avond. Het stroomt gelijk vol voor de bühne. Hierop volgt de eerste set van Brock & The Brockettes waarbij verschillende artiesten regelmatig bijvallen, zoals Henk van der Sypt op mandoline en Hans Wolters op banjo. We krijgen lekkere, opzwepende bluegrass nummers te horen van het nieuwe album zoals ‘My Old Hometown’, ‘Good Times’ en ‘Never Let The Money Drag You Down’. Dat er met gedreven passie gespeeld wordt, bewijst Brock Jr. door meermalen de snaren van zijn gitaar kapot te spelen. Wat een ‘brock’ energie! Maar ook het ontroerende liefdesliedje 'Love Me Still’ maakt indruk met het gevoelige geluid van de bluesharp, bespeeld door Geertje van den Berg en op contrabas Lizz Sprangers. Beide dames zorgen tevens voor de mooie achtergrondzang. Er worden ook covers gespeeld: ‘Jealous Hearted Me’ van The Carter Family en ‘Lust for life’ van Iggy Pop wordt prachtig omgezet in een bluegrass variant.
 
Na een korte pauze zingen Herman Brock Jr. en Sr. samen een aantal nummers voordat The Blue Grass Boogiemen aan hun set begint. Natuurlijk roepen zij Herman Brock Jr. voor een aantal nummers het podium op, het is tenslotte zijn feestje vanavond. Maar ook zonder Brock Jr. weten ze het publiek te beroeren met hun uptempo, energieke bluegrass geluid. Joost van Es staat ze bij met zijn prachtige vioolgeluid. Hij wordt niet voor niets beschouwd als één van de beste, zo niet dé beste bluegrass fiddler van Europa. Dat laat hij vanavond duidelijk zien.
 
Na The Blue Grass Boogiemen krijgen we nog The Blue Grass Bunch a.k.a. The Revenuers te horen. Het nummer ‘Diversity’ is een heerlijk, opzwepend nummer over de verschillende mensen op deze aarde en een klein protest tegen discriminatie en racisme. Herman Brock Jr. sluit zo met nog eens 14 nummers de avond af samen met een groep topmuzikanten. Conclusie: ‘The Old World’ van Herman Brock Jr. en consorten hoort thuis in de platenkast van één ieder die van bluegrass/americana muziek houdt.
 
De cd/lp presentatie vindt ook nog plaats in Antwerpen (1 februari in The Crossroads) en Utrecht (2 februari in de Parel van Zuilen). Zeker de moeite waard als je deze ‘thuiswedstrijd’ gemist hebt. Meer informatie vindt je op http://the-old-world.com/
 
Herman Brock Jr. is op zondag 8 februari te zien in het VPRO-programma Vrije Geluiden op Nederland 1.