Steenworp continues in jeugdhonk de Komma

Behind The Mirror haalt voor de tweede keer finaleplek

Laurien de Feijter ,

Steenworp biedt een podium aan beginnend muzikaal talent. Vanavond zijn Kiki Hoefsmid, Blunderbust, duo Gerben en Juanita, Behind The Mirror en Iguana Death Cult als special guest van de partij. Deze derde voorronde vindt deze keer plaats in jeugdhonk de Komma in Hulst.

Een Wemeldingse meid met ballen opent de avond en krijgt met haar eerste tonen de rumoerige zaal stil. Eerder was Kiki Hoefsmid te zien op Spectra, waar ze de publieksprijs in haar zak heeft mogen steken. Nu schittert ze in jeugdcentrum de Komma in Hulst. Met haar pakkende, zelfgeschreven nummers slaagt deze singer-songwriter erin iedereen mee te voeren in haar gezongen verhalen. Tussen de nummers door vertelt ze het publiek over haar inspiratie en haar liedjes. Als ze optreedt, belandt ze in haar eigen muzikale bubbel. Één ding is zeker: het talent spat er vanaf!

Blunderbust, eerder bekend als the Gambler Fallacy, treedt als tweede op. Deze band is zeker niet onbekend in de regio en doet zelfs voor de derde keer mee aan Steenworp. ”Nu moeten jullie alleen nog een keer winnen”, grapt de presentatrice vrolijk, waarop de bandleden lachend iets mompelden. Als de band begint te spelen, is het publiek dit meteen vergeten. Vooral het laatste nummer is opvallend: de zanger plakt een papier met het refrein aan een lamp zodat het publiek kan meezingen. Deze geslaagde actie zorgt voor een enthousiast, meezingend publiek. Winnen deden de muzikanten voor de derde keer weer niet, helaas voor de vierkoppige band. Het publiek hebben ze in ieder geval vermaakt.
 

Als derde act treedt het duo Juanita en Gerben op met bekende covers waarbij ieder persoon in het gezellige kroegje vrolijk meezingt. Zangeres Juanita verrast het publiek met haar enorme stembereik, Gerben ondersteunt haar op de gitaar en zingt ook mee. Het duo heeft er plezier in en slaagt erin de muziek over te brengen op het publiek. Deze factor zorgt uiteindelijk voor het binnenslepen van de publieksprijs. Die heeft het tweetal zeker verdiend, de neiging om mee te zingen valt niet te onderdrukken. 

Behind The Mirror is deze avond de laatste band die kans maakt op een finaleplek. Met sterke en swingy nummers laten deze Vlissingse muzikanten zelfs de personen in de verste hoeken van het knusse tentje naar voren komen om te dansen. Onervaren zijn ze niet: vorig jaar hebben ze namelijk ook in de finale gestaan van Steenworp. Het woordje ‘ook’ verraadt het alweer: Deze avond slepen deze vier mannen alweer een finaleplek in de wacht.
 
De special act Iguana Death Cult sluit de avond af. Als je in een genietende roes ontwaakt, betrap je jezelf erop dat je onbewust meebeweegt met de muziek. En op het moment dat je om je heen kijkt, merk je dat je niet de enige bent. In het inmiddels al erg warme café voeren ze het tempo op, waarna het bijna niet meer uit te houden is. De stevige garagesurfrock houdt je binnen. De band leeft zich helemaal uit en ook het publiek houdt zich niet in en danst vrolijk mee met de muziek.
 

Moeilijk heeft de jury het wel gehad; een singer-songwriter, twee rockbandjes en een coverduo met elkaar vergelijken is immers lastig. Behind The Mirror heeft de derde voorronde gewonnen, maar of de band deze keer wel de finale winnen, dat moeten we nog afwachten.