Memphis Maniacs gaat los in een uitverkochte Spot

Aan Middelburg de eer om de clubtour af te trappen

Tekst: Amanda Sturm Foto's: Joris van Moort ,

Een bomvolle Spot in Middelburg zingt en springt vanavond mee met Memphis Maniacs. Deze Nederlandse band voegt nieuwe en oude hits samen en voert deze live uit in een mash-up. Het vijftal zet een energieke en veelbelovende eerste show neer van de clubtour die vandaag van start gaat.

De avond begint met een korte show waarop twee mensen trucjes uitvoeren op muziek die doet denken aan de Efteling. Hierna komen al snel de vijf heren in hun vertrouwde trainingspakken (Dit keer met een gitaar er op) het podium op. Door het luide applaus laat het publiek merken dat ze er zin in hebben. De Memphis Maniacs zetten de eerste mash-up in, maar het publiek komt niet gelijk los. Pas bij het derde liedje zijn er meer mensen aan het dansen en gaan af en toe de handen de lucht in.
 
Lady Gaga vs. ZZ Top
Een mash-up is een samenstelling van verschillende liedjes. De Memphis Maniacs voegen bijvoorbeeld AC/DC, Madonna en Queen samen. Verder komen deze avond onder andere Pharell Williams, Oasis, Lady Gaga en ZZ Top voorbij. Zowel de kleding als de danspasjes van de heren zijn op elkaar afgestemd. Naarmate de avond vordert worden de jasjes uitgetrokken. Een paar nummers later verschijnt zanger Roy Smolenaars op het podium in een doktersjas. Hij ziet eruit als een professor en draagt een apparaat bij zich, waardoor zijn stem vervormt tot een robot.
 
Halverwege de show staat de zanger bij het soundboard waar hij het Engels/Duitstalige liedje ‘Jeanny’ van Falco zingt op de klanken van Linkin Park’s ‘In the End’. Naarmate het liedje vordert, komt ‘Yeah’ van Usher voorbij. Het vijftal zet een strakke show neer, waar weinig ruimte is voor interactie met het publiek. Wanneer dit wel gebeurt, wordt het publiek toegesproken in het Engels. Eigenlijk hoeft hij er niet naar te vragen, want het publiek doet uit zichzelf al mee en vermaakt zich prima.
 
Van intronummer naar afsluiter
Na ruim een uur spelen, kondigt de mash-up band aan dat het tijd is voor het laatste liedje. Het publiek geeft een luid applaus en vraagt om meer. De Memphis Maniacs zijn de beroerdste niet en spelen een encore van twee lange mash-ups. Het liedje dat als intronummer werd gebruikt, is nu de afsluiter van de show is. Dat laatste liedje loopt over in een lang outro en de mannen stappen van het podium af. Hierdoor blijft een groot applaus helaas uit.