10 bands als eerbetoon aan Lub

Dorpshuis Renesse omgetoverd tot rockbar voor Lubfest

Tekst en foto's: Gijs Kamphuis ,

De koning is dood, leve de koning! Het einde van rock café Lub in Renesse is nu echt een feit. Zaterdag is nog een keer stilgestaan bij de 27 jaar dat het bestaan heeft. In de vorm van Lubfest hebben bands en publiek een laatste groet gebracht aan dit roemruchte etablissement en is er hopelijk een nieuwe traditie geboren. Het werd een lange dag vol muziek in het dorpshuis.

In al die jaren rock café Lub hebben goede bands op het podium gestaan maar ook minder goede of acts die gewoon hun dag niet zo hadden. Vandaag is het is niet anders. Twaalf uur lang maar liefst, (incl. de afterparty met Zink en The 101’s), is er Lubfest gevierd en zijn er mooie herinneringen opgehaald aan dat wat ooit was en wat misschien nog komen gaat. Door een slimmigheidje van de organisatie staat het Goesse Harbour Of Souls als opener niet voor een half lege zaal op te treden. De mannen zijn goed op dreef waardoor het een vermakelijk optreden is. Drummer Rick zit vandaag voor het laatst op zijn post, zijn vervanger wordt binnenkort bekend gemaakt. Het Brabantse Rise A Thousend maakt een mix van alternatieve punk en metalcore en doet dat best aardig. Al lijkt het geheel soms wat ongecontroleerd door de veelheid van stijlen. Zanger David Evers klimt op de originele Lub-bar (voor de gelegenheid opgebouwd) om vanaf daar zijn eer aan het café van Ludo te bewijzen.
Daybroke probeert al een tijdje een doorbraak te forceren op de landelijke radio en zit daar ook niet ver vandaan. Toch mist de band iets. Qua uitstraling en genre (gitaarrock) zijn de Brabanders zeker een 3FM-act in de dop, echter: de liedjes zijn niet pakkend genoeg en de echte urgentie en het gebrek om het publiek de wil op te leggen ontbreekt, ook vandaag. Dan heeft one-man-band Robbing Banks meer succes. De no nonsens garagerock van deze Utrechter is pakkend en zeer energiek. Leuk om naar te kijken en naar te luisteren.
De eerste band die de toehoorders echt in beweging krijgt is Tellurion. Het gaat niet vanzelf, er moet voor gewerkt worden, maar dat doen de Zeeuws-Vlaamingen met veel plezier. Zanger Elton Boussen heeft succes met zijn passionele manier van optredenen en krijgt het publiek tot op het podium in beweging. Daarnaast speelt de band ook weer super strak waardoor iedereen wel onder de indruk is. Wat een verschil met de wat muffe punkrock van Note To Amy. Wel veel energie en goede songs, maar geen klik met het publiek en een show die daardoor uitgaat als een nachtkaars.

Met The Dirty Denims is het altijd feest, ook vanavond. Renesse eet uit de hand van de de band uit Eindhoven en danst op de sleazy hardrock van het viertal. De band geeft zelf ook alles waardoor een mooi één-tweetje ontstaat. Ook afsluiter Nuff Said hoeft niet veel te doen om het publiek in beweging te krijgen. Broers Marijn en Michiel Slager en drummer Willy Berrevoets wilden voor dit feest hun band wel weer eens uit de mottenballen halen en met succes. Een mix van oude nummers en hagelnieuw onuitgebracht werk zorgt  voor een passend einde van een schitterende dag. Eigenaar Ludo Vlaander doet hierna zelf symbolisch het licht uit in het dorpshuis, waarna het feest verder gaat in De Stulp met Zink en The 101's. Tot volgend jaar?