De strijd der bands is begonnen!

Spectra-seizoen 2014/2015 barst los in De Klomp Ovezande

Tekst en foto’s: Dennis de Waard ,

Het nieuwe seizoen van de bandcompetitie Spectra begint weer, met nieuwe bands, maar ook met 'oude' bekende bands die al eens eerder hebben meegedaan. Als special act is de vierkoppige Portugese band PAUS er bij gehaald.

Hollow Familiar mag het seizoen aftrappen. Dat doet de band met een vers portie stoner doom, ook te omschrijven als een “naar wiet stinkende bulldozer die héél langzaam over je heen dondert”. Maar laat dat 'héél langzaam' maar weg, want Hollow Famililar dondert door De Klomp. Het publiek headbangt voorzichtig mee met ‘The Goblin King’, een van de lange nummers die het kwartet vol vertrouwen vertolkt. Er zit duidelijk meer in de band dan dat ze hebben laten horen in hun te korte optreden van twintig minuten.
 
Hierna is Main4 aan de beurt. Het enthousiasme van de heren slaat over op de fans die met zelfgemaakte merchandise herkenbaar in de menigte staan. Al twee jaar timmeren de nog zeer jonge honden al aan de weg en zijn vanavond duidelijk klaar om de avond te veroveren. Maar daar waar het enthousiasme er bij de band er vanaf spat, mist het optreden iets waardoor een hoop mensen de bar opzoeken of gaan roken. De set rommelt. Zo is de Taylor Swift-cover bij vlagen niet strak. Omdat het nog een vrij jonge band is, is het ze vergeven. De fans die zijn meegenomen zijn in ieder geval uitzinnig en gaan volledig uit hun dak.  
 
PEER is de lachende derde vanavond. Het indierock viertal begint met een cover van Eurythmics, ‘Sweet Dreams (Are Made Of This)’ en weet het in een eigen, maar toch herkenbaar jasje te steken. De jongens zijn niet zo lang geleden de studio ingedoken om een single op te nemen, 'Change Me'. Het nummer is een ontzettende oorwurm in het straatje Arctic Monkeys. Een fijne band met veel potentie in hun spel. De bandleden zelf lijken er nog een beetje onzeker over te zijn. Hun optreden sluiten ze af met ‘Seven Nation Army’ van The White Stripes.
 
De laatste strijdende band, The Gambler Fallacy, is een oude bekende van het vorig seizoen. Toen moesten ze het afleggen tegen Keaton. Vanavond is de band weer op oorlogspad. De vraag is of deze band de afgelopen tijd gegroeid is. Dat lijkt zo als The Gambler Fallacy het eerste nummer inzet. De band rockt De Klomp en krijgt daar ook een hoop support van de heren van Hollow Familiar. De gitaren vliegen om de oren, de drummer zit als een bezetene hout te hakken, totdat de microfoon van de zanger besluit 'weekend te houden'. Met dit technisch mankement lijkt de moed van de band hen even in de schoenen te zakken, maar gelukkig weten de muzikanten hun draai weer te vinden bij het laatste nummer.
 
Na een hoop rock-‘n-roll en drie kwartier later dan gepland, staan de bandleden van PAUS te trappelen om een optreden te geven dat een hele beleving op zich is. Om maar eens met de opstelling van de band te beginnen: vooraan op het podium twee drummers, tegen over elkaar met in het midden één bassdrum die ze beide aantrappen. Links in de hoek een bassist die met zijn gitaar geluiden maakt waar de meeste bassisten in de rockwereld nog niet eens over zouden dromen. Rechts in de hoek de gitarist, met een arsenaal aan toetsen. Niet voor niets heet de band PAUS, dat in het Portugees ‘toverstokken’ betekent. De drummers lijken daar in ieder geval over te beschikken. Ogen te kort om te zien hoe beide heren bekkens en drums afranselen, terwijl hun vier 'toverstokken' her en der over het podium vliegen. De nadruk van de muziek ligt dan ook bij de percussie, maar de gitaristen in de hoek maken het geluid van PAUS zo bijzonder. Het repertoire schiet van melancholisch naar dansbaar, naar keihard rocken. Een half gevulde Klomp lijkt er jammer genoeg niet veel zin in te hebben en de goedbedoelde speeches van de band vallen dan ook in het verschiet bij de zenuwachtige bands.
 
Tsja, wie gaat er naar huis met de publieksprijs en wie zien we volgend jaar terug op Klomppop 2015? Hollow Familiar heeft met één stem verschil de meeste fans in de zaal. Main4 heeft, hoe imperfect het optreden ook was, de harten van de jury gestolen. Volgende maand vervolgt de Spectra-strijd zich weer en dan zal Lucas Hamming de special act zijn.