In gesprek met Hatred Defined

Winnaars op oorlogspad

Dennis de Waard ,

24 januari 2014, De Klomp, Ovezande. Een voorronde van Spectra die in het teken staat van metal. Hatred Defined staat al op het podium als de hostess de band voorstelt aan ongeveer 50 metalheads: “Deze band hebben jullie opgericht uit onvrede met de Zeeuwse metalscene?” “Dat klopt”, zegt gitarist Johnno Rijnhout. Nog een keer een ronde applaus voor de band en de band begint aan hun allereerste optreden ooit. De rest is intussen geschiedenis; Hatred Defined vermorzelde de concurrentie, won de avond, en kwalificeerde zich daarmee voor een plek in de finale van Spectra. De finale op Klomppop speelden ze lachend plat voor ongeveer 150 man en ook deze wonnen ze. Het prijzenpakket? Vier dagen studiotijd in Gebouw-T, een optreden op festival Southpark in Middelburg, een plek in de Zeeuwse belofte tijdens Bevrijdingsfestival 2015, een plek in de T-Strijd 2015 en een interview met 3voor12 Zeeland. Begin november van dit jaar stond de band als supportact van Fire Within’s albumrelease in ’t Beest in Goes. Na hun set sprak 3voor12 Zeeland de heren backstage.

Na de zege op Klomppop hebben drummer Arjan Poot, basgitaar Vincent Krijger, zanger Erin Henson en gitaristen Roy de Waard en Johnno “Riffmountain” Rijnhout niet stilgezeten. “We zijn veel meer gaan oefenen, meer songs gaan schrijven. We hebben nog zoveel ideeën liggen.” “Vanaf het eerste moment dat we bij elkaar kwamen, waren we al wel van plan om deze band echt serieus te houden”, zegt Johnno. “Er was altijd een duidelijk beeld van wat we wilden doen. Als muzikanten kunnen we het ook goed met elkaar vinden. Toen was er opeens dat moment dat we meededen aan Spectra. Dat we dat wonnen, was natuurlijk compleet onverwacht.” Vanaf dat eerste optreden is het hard gegaan. Op Polderpop, zowel de winter- als zomereditie, speelde de band het publiek ondersteboven. “We beginnen opeens mensen in het publiek te herkennen. Het is supertof dat er mensen zijn die moeite doen en geld neerleggen om ons te zien spelen.”

Ook aan de aankleding is gedacht. Op het podium spelen de heren met banners op de achtergrond en De Waard en Rijnhouspelen met plectrums met het Hatred Definedlogo erop. “Die plectrums zijn toch wel bijzonder. Zo’n plectrum gooien we na zo’n show in het publiek, en het geeft natuurlijk wel iets extra’s, als je een plectrum van een band weet te vangen. Die wil je niet zomaar kwijt raken.” Rijnhout lacht: “We hadden zelfs iemand uit Thailand die ons een bericht had gestuurd met de vraag of hij een plectrum mocht hebben. Die hebben we natuurlijk wel gestuurd!”
 

Met de gewonnen studiotijd heeft de band nog niks gedaan. “We hopen snel iets van Gebouw-T te horen. Maar als we de studio in duiken, zijn we van plan om een demo-ep te maken en als die uit is gaan we die zoveel mogelijk verspreiden. We hebben materiaal genoeg om hem te vullen, dus dat gaat wel goed komen.”  

Na een halfuur met de band gesproken te hebben is het duidelijk. Hatred Defined is op pad. Oorlogspad. De mannen zijn niet van plan de podia die ze langsgaan heel achter te laten. Deze band heeft de potentie om nationaal, zo niet internationaal mensen te laten moshen. Aan hun ambitie zal het in ieder geval niet liggen. “Dus, jullie zijn deze band begonnen uit onvrede met de huidige metalscene in Zeeland?” “Dat klopt.” zegt Rijnhout. Als je de band toen op 24 januari zou vertellen dat er nu in november iemand uit Thailand een plectrum van ze had met hun logo erop, hadden ze je keihard uitgelachen. Hoe zal het over een jaar met de band gaan? Wij zijn benieuwd.