Klaïton: Onkruid vergaat niet

Nieuwe band voor death metalveteranen uit Terneuzen

Gijs Kamphuis ,

Een jaar lang is er in de oefenruimte gezwoegd en geschreven: Deze nieuwe band is voor de leden dan ook echt een nieuw begin, met eigen nummers en een eigen smoel. Klaïton is de naam waar onder de vijf metalveteranen elkaar hebben gevonden. Met een verleden in onder andere Polluted Inheritance en Burial heeft de groep genoeg ervaring. Maar het verleden telt niet. De toekomst wel. Gitarist Erwin Wesdorp ziet het dan ook helemaal zitten, zolang het maar ‘leuk’ blijft.

Doen waar je goed in bent
“We maken muziek voor ons eigen plezier, dat staat voorop”, benadrukt de sympathieke snarenplukker, die zelf lange tijd geen vaste band meer had tot vorig jaar april de bal ging rollen. “Ik zag Stefan (Verdoorn, gitarist) op een bruiloft en dan kom je zo eens te praten. Aan het eind van de avond wisten we dat er in ieder geval weer muziek gemaakt zou worden en dat het moest ‘blazen’.” Death metal dus, want zo vindt de gitarist dat: “Je moet doen waar je goed in bent.” De twee zochten er muzikanten bij en gingen aan de slag. “Daarna ging het allemaal best snel en werden we echt enthousiast. Het werd serieuzer en we raakten op elkaar ingespeeld. Nu werken we ook echt ergens naar toe. We zijn ook geen band om in het oefenhok te blijven zitten. Dus nu wordt het gewoon weer spannend om de optredens te doen. Het is voor mezelf zes jaar geleden dat ik op een podium heb gestaan.”
 
Het is geen Polluted meer, geen Burial
Naast Wesdorp (ex-Polluted Inheritance) en Verdoorn (ex-Burial, ex-Polluted Inheritance)
bestaat Klaïton uit bassist Steven Vrieswijk (ex Burial), zanger Gratiën Versijpt (Colchotar) en drummer Ronald Camonier (ex- Polluted Inheritance). Zeker de plaats van laatstgenoemde is opvallend. In zijn laatste band was hij tenslotte zanger/gitarist. “Ronald is een muzikaal wonder natuurlijk”, lacht Wesdorp. “In de begindagen van Polluted Inheritance, in 1988!, kwam de drummer ook wel eens niet opdagen en speelde hij de partijen in. Hij is geen Friso (Van Wijck, drummer van Polluted Inheritance in die tijd), maar dat moet ook helemaal niet. Hij is kritisch op zichzelf, maar volgens mij doet hij het prima. We hebben nog heel even overwogen hem toch te laten zingen, maar dat ziet er niet uit op het podium. Toen hebben we het even met Stefan geprobeerd, zodat we in de standaard vier manbezetting konden blijven, maar die zag het zelf niet zitten. Gelukkig waren er contacten met onze Vlaamse vriend Gratiën en zag hij het wel helemaal zitten om met ons muziek te maken.” De Belg is de enige echte nieuweling in een groep die elkaar al meer dan twintig jaar kent. Toch mag de formatie geen reünie genoemd worden: “Het is geen Polluted meer, geen Burial. Die tijd was heel anders. Toen hadden we veel meer tijd. Nu heeft iedereen z’n gezin, zijn werk en al wat niet meer. Het moet ook mogelijk zijn eens twee weken niets te doen. De druk is eraf en dat zorgt ervoor dat het echt leuk blijft. Klaïton is een nieuwe band met eigen nummers en met bandleden die het leuk vinden deze muziek te maken.”  
 
God van het onkruid
Wesdorp wil het verleden wel laten rusten, maar merkt dat die bagage ook voor zijn nieuwe band kan werken. Gezien het aantal boekingen lijkt het er wel op: “We gingen eigelijk maar een stuk of vijf shows per jaar doen, maar daar zitten we nu al ruim aan. Dat heeft vast met ons verleden te maken. We hadden het ook niet verwacht, maar goed zo gaat dat.” Hij blijft er nuchter onder en heeft verder geen verwachtingen over hoe het zal lopen. “Vroeger dachten we dat we de wereldzeeën wel even zouden gaan veroveren. Dat is niet gebeurd en dat gaat ook nu niet gebeuren. Misschien dat we nu tien shows per jaar gaan doen? Als er iets op ons pad komt bekijken we dat per keer. Wat we ook doen en waar we ook optreden, iedereen moet er achter staan, anders doen we het niet. Zo simpel is het. We willen vooral dat het publiek het net zo gaaf vindt als dat we het zelf vinden. Dat is het belangrijkst.”
Rest er eigenlijk nog maar een vraag. Waar komt de bandnaam toch vandaan? Want een vertaling of afkomst is moeilijk te vinden, zo blijkt. Wesdorp kan er wel om lachen. “Klaïton is de naam van de god van het onkruid. We moesten er wat van maken en ik vind het wel een gave titel. Blijven we toch nog een beetje in de ecosfeer zitten, net als met Polluted.”
 
Agenda
Klaïton speelt zaterdag hun eerste show als voorprogramma van Meclassica (Metallica tribute) in De Pit in Terneuzen. De band is daarna te zien:
 
21 september - Kashfest, The Lane Oostburg
05 oktober - Meetjesland Metalfest, Eeklo
02 november - Muziekcafe Elpee, Deinze
09 november - Metalcore, Dorpshuis Hoek.