Publiek nog steeds verliefd op plaatjes van The Kik Publiek nog steeds verliefd op plaatjes van The Kik

Dr. Buzz draait ongezien lekker weg

, Tekst: Daniel van Veen Foto's: Tineke Boer

Publiek nog steeds verliefd op plaatjes van The Kik

Dr. Buzz draait ongezien lekker weg

Tekst: Daniel van Veen Foto's: Tineke Boer ,

Na al veel grote zalen en festivals te hebben platgespeeld, kan vanavond het Zeeuwse publiek zijn dagelijkse problemen vergeten en lekker swingen op The Kik’s vrolijke Nederrock. In het voorprogramma Dr. Buzz, die onopgemerkt het publiek lekker maakt voor een avond ‘back to the 60’s.

Als om 21.00 uur het Middelburgse publiek de nog verlichte zaal van De Spot binnendruppelt, schuift iedereen direct naar de bar om daarna zich in groepjes te verdelen en onder het genot van een drankje het hoogste gesprek te voeren. Aan de zijkant van de nu halfvolle zaal staat Dr. Buzz in een met bloed besmeurde, witte stofjas.

Gewapend met twee LP spelers en een middelgroot mengpaneel legt hij funky EP’s van de 60er jaren onder de naald. Het publiek schijnt niet door te hebben dat het voorprogramma al bezig is. De swingende hits die uit de boxen komen, worden overstemd door alle gesprekken en de meeste voetjes blijven onbewogen staan. Ondanks dat de retro DJ uit Terneuzen niet wordt opgemerkt, draait hij lekker weg. De overgangen tussen de vinylschijven zijn vlekkeloos en alle nummers worden door Dr. Buzz zelf hardop meegezongen. Gelukkig lijkt de muziek onderbewust wel te zijn aangekomen want de sfeer zit er goed in. Had Dr. Buzz werkelijk op het podium gestaan, dan was hoogstwaarschijnlijk niemand stil blijven staan. 

Het licht wordt gedimd. De zaal is bijna volledig gevuld door een uiteenlopend publiek. Al varieert de leeftijd van vijftien tot vijfenzestig, het merendeel van de bezoekers valt in de categorie 'DWDD-kijker van middelbare leeftijd'. Het gordijn schuift open en daar staat The Kik in hun grijze of blauwe stoffen pakken, hipsterbril en instrumenten die rechtstreeks van The Beatles lijken geleend. 

De band van Rotterdamse/Tilburgse afkomst, geleid door Dave von Raven, oud-zanger van The Madd, mag zich huisband van tv-programma De Wereld Draait Door noemen. De mannen hebben al verschillende grote festivals en concerten aangedaan, waaronder Lowlands en Noorderslag. Daar hield het succes echter niet op en ook over de Nederlandse grens is The Kik al gespot. Het nummer ‘A Christmas Song For You’ wordt gebruikt in de commercials van de Duitse Media Markt. De kleding, de instrumenten en de stijl van de band lijken allemaal uit de vroege rocktijd te stammen, en het is dan ook niet gek dat The Kik de reputatie heeft gekregen als de Nederrock Beatles. 

The Kik begint in de Spot direct met drie bekende nummers: 'Springlevend', 'Zeg Dat Je Van Me Houdt' en 'Even Voor Altijd' zorgen er direct voor dat veel hoofdjes in het publiek beginnen te knikken. Het duurt helaas wel tot ruim over de helft van de show voordat er werkelijk wat gedanst wordt. De cover van de bekende hit van Toon Hermans 'Mien Waar Is Mijn Feestneus' helpt hier zeker bij. Ook The Kik’s eigen 'Simone' wordt uit volle borst meegezongen. Bij de aankondiging van dit nummer vraagt zanger Dave aan het publiek of er toevallig Simone’s in de zaal zijn. Wanneer twee jongens spontaan hun armen in de lucht gooien is de snelle reactie van Dave ‘Ja, twee Simons zeker!’. 
 
Luisterend naar het samenspel drijft de volgende gedachte als eerste naar boven: ‘Wat spelen ze strak!’ Hoe de vijf bandleden op elkaar zijn afgestemd laat de grote klasse zien waarmee deze band muziek maakt. Drummer Ries Doms gaat ongekend hard tekeer op het drumstel, lijkend op ‘Animal’ van de Muppets, maar blijft toch strak in de maat. Ries stuurt, samen met bassist Marcel, de rest van de band, bestaande uit toetsenist Paul Zoontjes en de twee gitaristen Dave en Arjan, aan in het strakke spel. Het gevolg is dat het verschil tussen dit live optreden en de in 2012 uitgebrachte EP Springlevend dan ook nauwelijks te horen is. 

Naast de bekende composities worden ook enkele nieuwe liedjes geïntroduceerd. Het verse materiaal, waaronder 'Lot Uit De Loterij' is rustiger en lijkt iets minder in de smaak te vallen bij het publiek. Dat schijnt puur voor de bekende, up-tempo nummers te zijn gekomen. Gelukkig heeft The Kik ook genoeg actiefs in het arsenaal en feest De Spot er lekker op los. Na de twee toegiftnummers, die vol vreugde worden ontvangen, is het toch na anderhalf uur aan vrolijkheid tijd om de gitaren neer te leggen en de drumstokken weg te steken, en neemt Dr. Buzz het weer over. 

De komende maand zal The Kik nog blijven touren waarbij ze door onder andere in podia als  013, Rotown en Paradiso zullen worden ontvangen. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland