Idiot Wind op halve kracht toch indrukwekkend

Korte maar mooie avond aan de Lange Noordstraat

Tekst: Richard Mathijssen / Foto's: Niels Davidse ,

Het is even geleden, maar vanavond keert Avonduren weer terug in Ko D’oooooooor. En niet met de minste namen. De dag voordat ze op het fabrIQ festival in Den Bosch staan (met een heuse Avonduren zaal!), komen The Pole Siblings en Idiot Wind naar Middelburg. De twee Zweedse acts (de zanger van The Pole Siblings verklapt wel dat ze stiekem Fins zijn) vullen elkaar vandaag prima aan, vaak zelfs letterlijk.

The Pole Siblings mag de avond openen. De stemmen van de twee zijn apart te noemen en je kunt je bijna niet voorstellen dat die twee samengaan. Op het moment dat ze dat wel doen hoor je dat het klopt. Met enkel begeleiding op gitaar en banjo is duidelijk dat het met de nummers wel goed zit. Een paar schoonheidsfoutjes, maar een veelbelovende act voor de toekomst.

Dan Idiot Wind. Bij het laatste nummer van The Pole Siblings, wat ze met zijn drieën zingen, is al duidelijk hoe sterk Amanda Bergman overkomt op het podium. Ze maakte eerder al muziek onder de naam Hajen en Jaw Lesson. Wellicht (her)ken je haar ook van de optredens met The Tallest Man On Earth (haar man, Kristian Matsson) die vandaag als verrassing op het programma stond, maar helaas ziek thuis is gebleven. Ook Bergman is niet topfit, maar vanaf het moment dat ze achter haar piano plaatsneemt maakt ze indruk. Het publiek is doodstil en houdt bijna de adem in.

De nummers raken je en zelfs als Bergman de hoge noten achterwege laat verlang je naar meer van deze muziek. In elk geval meer dan de drie kwartier die ze vanavond kan spelen. Zo nu en dan wordt ze begeleidt door Fia en Johan van The Pole Siblings maar ook alleen kan ze de avond prima vullen. Met het driestemmig gezongen 'In Dreams' (Roy Orbison) komt de dromerige avond in Middelburg tot een einde.