A Brand en Bed Rugs laten Nederlanders zien hoe het moet

Bijna net zo goed als zure mayonaise en Belgische chocolade

Joost Verdult ,

Niet alleen de beste frieten komen uit België, ook de bandjes van onze zuiderburen zijn van een muzikaal hoog niveau. Naast de Belgische lekkernijen zijn A Brand en Bed Rugs importproducten die je zintuigen aangenaam prikkelen. Zaterdag stonden de twee muziekgroepen in Gebouw-T in Bergen op Zoom.

De aftrap voor de avond is voor de Antwerpse band Bed Rugs. Ook al klinkt de naam van groep als niet zo goede drugs, de vier jonge Vlamingen zorgen toch voor een goed gevoel. De muzikanten gaan zichtbaar in hun eigen muziek op. Typerend voor de band zijn de scherpe, psychedelische gitaargalmen, die vooral klinken wanneer ze niet zingen. Zweverig bewegen de bandleden op de dromerige klanken. De hoofden van de mannen zijn veelal naar de grond gebogen en bewegen langzaam op de maat van de muziek mee. Regelmatig zakken ze licht door hun knieën en af en toe lopen ze een stukje op het podium.
Ook al laat Bed Rugs zien hoe het moet, het grootste gedeelte van het publiek wordt niet besmet met de langzame bewegingen die de bandleden maar al te goed onder de knie hebben. En dat is zonde. De rauwe en ruige klanken wisselen elkaar perfect af. De zweverige zondagmiddagmelodieën worden vaak onverwachts vervangen door harde en snelle muziek. De ruige ‘verrassingen’ zorgen ervoor dat je niet te lang in de roes blijft hangen en brengt je weer met beide benen op de grond. Probeer daar maar eens stil op te blijven staan.
 

Na een korte pauze kon A Brand laten horen wat ze in huis hadden. Met energieke nummers, speelse drumroffels en meeslepende gitaarriffen nemen de vijf Belgen het publiek mee op een muzikale reis. Blijkbaar is het publiek vatbaarder voor het dansvirus van de heren van A Brand. Het duurde niet lang voordat de heupjes werden geschut en de voetjes van de vloer kwamen. Waarschijnlijk komt dit omdat de muziek van A Brand beter te voorspellen is dan de muziek van Bed Rugs. A Brand werkt duidelijk naar een climax toe. Als A Brand uiteindelijk op dat hoogtepunt is, zijn ze niet meer te houden. Zonder pijlen maken ze vuurwerk met een grote knal als gevolg. De scherpe gitaren en een drukke lichtshow zorgen ervoor dat je aan niets anders meer kan denken dan aan A Brand. Op de juiste momenten gaan de Vlamingen van de rustige, emotionele modus meedogenloos over naar hard en snel. Al zijn de heren ook niet vies van een vleugje psychedelische muziek.

Belgische bandjes begrijpen de muzieksector vaak net wat beter dan de Nederlandse collega’s. Ze experimenteren meer met muziek en  hebben meer ballen dan de Hollanders. Precies datgene siert de Belgische muzikanten van A Brand en Red Bugs. En al is zure mayonaise en Belgische chocolade momenteel bekender dan de twee bands, A Brand en Red Brugs zijn even goede exportproducten van België.