Leif Vollebekk: gevoel en soul op avonduren

Canadees geeft intiem concert in Middelburg

Tekst: Bart Gabrielse Foto's: Niels Davidse ,

Een last-minute bevestiging voor Avonduren. De Canadese singer-songwriter Leif Vollebekk komt naar Nederland voor het Incubate festival. Hierna heeft hij nog tijd om een aantal andere locaties in Europa aan te doen. Ondanks de late kennisgeving en het ontbreken van een lokaal voorprogramma, was het altijd gezellige Ko D’ooor weer afgeladen met muziekfanaten.

Canadees geeft intiem concert in Middelburg

Even na achten begint Leif aan zijn eerste set. Meteen valt op dat hij virtuoos is op zowel de gitaar als de harmonica, maar vooral de stem springt er echt uit. Met zijn dynamische gitaarspel speelt hij met de spanning van zijn liedjes. Het stemgebruik doet denken aan Jeff Buckley, maar is dieper van klank. Hij perst ieder woordje letterlijk uit z’n tenen. Zelfs als hij zachtjes fluistert doet hij dit met veel gevoel en soul. En met niet minder dan 10 verschillende mondharmonicas voegt hij nog een extra dimensie toe aan zijn muziek. Ondanks dat Leif met zijn bekendere werk begint, blijft het wat ontoegankelijk. Zijn drukke stijl vereist veel aandacht, maar biedt daarintegen wel de nodige kijkplezier.
 
Na de pauze neemt het publiek plaats in de gallerij van Ko D’ooor. Leif zelf neemt plaats achter een fraaie staande vleugel. Omdat zijn speelstijl op de piano wat rustiger is dan op de gitaar, vallen de puzzelstukjes meteen beter op zijn plaats. Er is nu ruimte om beter te luisteren bijvoorbeeld naar zijn mooie en soms zelfs grappige teksten. Na vier nummers volgt het publiek de Canadees terug naar de achterkamer voor een toegift. Als laatste nummer kondigt hij een cover van Ray Charles aan: “Just for a thrill”. Een slotoffensief van ongekend formaat: een verbaasd publiek luistert ademloos toe. Met veel souplesse en beheersing benut hij eindelijk zijn volle potentieel. Een uitvoering misschien wel beter dan het origineel!
 
Ko D’ooor kan wederom terugkijken op een geslaagde Avonduren. Het is niet alleen een mooie lokatie voor folk concerten, maar ook een plek om artiesten van wat dichterbij te zien of ze zelfs te spreken. Vollebekk ontpopte zich vanavond als een groot talent en een vrolijke symphatieke gast. Enthousiast pratend signeerde hij ieders CD met persoonlijke boodschap, totdat de laatste klant naar huis verdween. Of er ook een grote toekomst voor hem in het verschiet zit moet nog blijken. Zijn nieuwe album komt uit in 2011. De plaat is opgenomen in dezelfde studio én met dezelfde producer als de Arcade Fire en Wolf Parade.