Spin: afscheid met een happy end Spin: afscheid met een happy end

Middelburgse platenzaak sluit af met festival

, Tekst: Justin Faase Foto’s: Niels Davidse

Spin: afscheid met een happy end

Middelburgse platenzaak sluit af met festival

Tekst: Justin Faase Foto’s: Niels Davidse ,

Platenzaak Spin in Middelburg sloot op 15 mei voor de allerlaatste keer zijn deuren. Eigenaar Bart Gabriëlse weet hoe hij in stijl moet afsluiten: met een heus festival in de Spot waarbij drie internationale acts optraden voor muziekliefhebbers en vrienden van de Spin.

Middelburgse platenzaak sluit af met festival

Dat het afscheid van Spin CD & LP speciaalzaak niet in tranen hoeft te eindigen, bewijst eigenaar Bart Gabriëlse op deze zondagavond. Gisteren sloot de laatst opgerichte onafhankelijke platenzaak van de Benelux zijn deuren, maar vandaag wordt er nog één keer gefeest in de naam van Spin, met een heus festival in de Spot in Middelburg.

De schijnwerpers op Bart richten is vanavond niet nodig, want een projectiescherm toont de voorkant van het magazine OOR met hemzelf op de cover, in een bevallige pose. Sommige bezoekers kunnen hun blik er bijna niet van afhouden. Onder het scherm staat de Middelburgse dj Sir Winston Churchill al zijn plaatjes draaien terwijl het publiek langzaam binnendruppelt.

Of het nu de hoofdact is of niet, Brazzaville opent de avond op het podium. De naam doet misschien anders vermoeden, maar de band komt niet uit Congo. Brazzaville staat onder leiding van David Arthur Brown, die vanuit Los Angeles naar het zonnige Spanje verhuisde. Wellicht hebben deze plekken de muziek beïnvloed. Aan de ene kant is de relaxte muziek als een eeuwige siësta in een hangmat; aan de andere kant bevatten de multiculturele popliedjes de grilligheid van een wereldstad. Niet elk nummer valt dan ook in de smaak vanavond. Het zijn vooral de ontspannen liedjes van zijn doorbraak album East L.A. Breeze die het goed doen. De stem van Brown is mooi zuiver, maar het podium is wat groot voor de driemanbezetting. Desondanks mag het bijzonder heten dat Brazzaville hier in Middelburg een optreden geeft, en dat wordt gekoesterd.

Het aangekondigde Team William moest helaas afzeggen voor het Spin Sorry We’re Closed Festival, maar in de vorm van het eveneens Belgische Boston Tea Party is een waardig vervanger gevonden. Het is de eerste keer dat dit stel, bestaande uit Eline Adam en Thomas Werbrouck, in Nederland te zien zijn en ze weten meteen een onuitwisbare indruk achter te laten. Ze nemen plaats vóór het podium met een eigengemaakte stompbox, waarop de vrouwelijke helft met flamencoschoentjes aan op staat te stampen; een vernuftige vervanger van het drumstel. Verder raast het duo in sneltreinvaart door hun repertoire van schelle, rammelende (punk)rock. De gillende vocalen en de felle gitaren zijn bijna niet uit elkaar te houden, maar dat is niet slecht bedoeld. Het guitige en speelse  Boston Tea Party geeft een flinke stoot energie af zodat de toehoorders het einde van de avond met gemak zullen halen.

"Je hebt moed nodig om op te staan en te spreken; je hebt ook moed nodig om te zitten en luisteren," aldus Sir Winston Churchill. De dj van vanavond voegt de daad bij het woord en neemt nu zelf de microfoon ter hand. Met als begeleiding lome new wave van twee decennia geleden ijsbeert hij rond, de kritische doch ook humoristische teksten in het rond spuwend. Zijn beschilderde gezicht zet de boodschap nog extra kracht bij. Het publiek is zichtbaar te spreken over deze verrassende en originele act.

Het Canadese Think About Life zorgden eind 2008 voor één van de leukste instore optredens in platenzaak Spin. Nu zijn ze terug in Middelburg met een nieuw album en een nieuw bandlid om Bart op muzikale wijze te bedanken voor de bewezen diensten. Dat doet dit viertal met funky indierock, gecombineerd met elektronische dansmuziek ontsproten aan oude Casio’s en de soulstem van zanger Martin Cesar. Think About Life komt live als een gelouterde act over dat de aanwezigen gemakkelijk voor zich weet te winnen. Zelfs voor de meest stoïcijnse indieliefhebber klinkt disco opeens weer erg hip.  Het is een geslaagde afsluiting voor het tijdperk van de Spin platenzaak. Aangezien Bart Gabriëlse in Zeeland actief zal blijven in de muziek, onder andere als programmeur van het Zierikzeese Brogum, is het een afscheid met een happy end.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland