Skybicycle kijkt naar grote hoogten op My Machine Skybicycle kijkt naar grote hoogten op My Machine

Zweverige progrock uit Schouwen-Duiveland

, Tekst: Justin Faase

Skybicycle kijkt naar grote hoogten op My Machine

Zweverige progrock uit Schouwen-Duiveland

Tekst: Justin Faase ,

Het uit Schouwen-Duiveland afkomstige Skybicycle presenteert op de drie nummers tellende EP My Machine haar muziek aan het publiek. De progrock nummers met invloeden uit de jaren zeventig klinken veel belovend, mits het volume flink wordt opengedraaid.

Zweverige progrock uit Schouwen-Duiveland

Skybicycle, een Zeeuws viertal van het eiland Schouwen-Duiveland, bestaat nog maar sinds augustus 2008. Hoewel de bandleden elders al ervaring hebben opgebouwd, is het dus niet verwonderlijk dat deze EP genaamd My Machine het eerste tastbare wapenfeit is. De drie nummers op het schijfje zijn een aanloop naar wat vermoedelijk een volledig album gaat worden.

Wie bekend is met progrock bands als Opeth en Porcupine Tree hoort direct waar Skybicycle zijn inspiratie vandaan haalt. In lange, langzaam opbouwende nummers combineren ze psychedelica uit de jaren zeventig (denk aan Pink Floyd) en moderne, technische rock. Wat eerst als een demonstratie van vingerkunsten klinkt, ontaart een paar minuten later zowaar in een minder lief metalnummer. Die structuur vinden we in meer of minder mate terug in alle drie de nummers van My Machine, die net iets over de twintig minuten klokt. Zanger Stefan Fokker komt vooral in de rustige stukken goed uit de verf met zijn melodieuze stem.

De productie is wel een minpuntje van deze EP, of in elk geval het volume. Afgespeeld op normaal niveau is de muziek en zang nauwelijks hoorbaar. Natuurlijk moeten we My Machine zien als een soort demo, maar met de hedendaagse techniek moet het niet al te veel moeite zijn om één en ander iets overtuigender neer te zetten. Ongetwijfeld heeft de band daar live minder last van, wat nieuwsgierig maakt naar een optreden. De balans tussen de diverse instrumenten en stem is desalniettemin goed te noemen; nergens kunnen we een storende overheersing ontdekken.

Fietsen door de lucht is vooralsnog een utopie, maar de fantasie en techniek is bij Skybicycle aanwezig om van hun machine een waar kunststukje te maken. De drie nummers zitten goed in elkaar en de vier bandleden hebben duidelijk ervaring met hun instrument. Voor de muziek in Zeeland is het te hopen dat ze zich blijven ontwikkelen en hun potentie ten volle gaan benutten op een volgende release. Tot die tijd is de muziek onder meer te beluisteren op de site van de band en op Myspace.

Skybicycle is live te zien: Zaterdag 5 juni, Anywave Zierikzee 17.45 uur, Gratis entree

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland