Interview met Volt Violin, de winnaar van 2nd influenZ Interview met Volt Violin, de winnaar van 2nd influenZ

“Onze muziek komt live, wanneer het rauw en puur is, het beste tot zijn recht”

, Interview: Harrie Verveer

Interview met Volt Violin, de winnaar van 2nd influenZ

“Onze muziek komt live, wanneer het rauw en puur is, het beste tot zijn recht”

Interview: Harrie Verveer ,

Volt Violin heeft 2nd influenZ gewonnen en heeft daarom een plekje verdient op diverse festivals, waaronder Klomppop – het festival dat donderdag alweer zijn 30e verjaardag viert. Voor veel Zeeuwen is de band echter nog onbekend, tijd dus om eens kennis te maken.

“Onze muziek komt live, wanneer het rauw en puur is, het beste tot zijn recht”

Een jaar geleden had nog vrijwel niemand in Zeeland van de band 'Volt Violin' gehoord. Ik in elk geval niet: ik zag de band een half jaar geleden voor het eerst optreden tijdens een voorronde van 2nd InfluenZ, de bekende talentenjacht voor Zeeuwse bands. Tijdens dit optreden ontsteeg Volt Violin de concurrentie op zo'n manier dat de jury zich hardop afvroeg of Volt Violin dergelijke talenten jachten eigenlijk inmiddels niet ontgroeid was. Ondanks dat ging de band door naar de finale, en ook hier wisten ze de eerste prijs in de wacht te slepen! 

Dit betekent dat de band onder andere komende donderdag op Klomppop te zien zal zijn. Maar wie is die band eigenlijk? Een jaar geleden kende niemand ze nog, en opeens winnen ze de 2nd influenZ finale en duiken ze op allerlei podiums en festivals in Zeeland op. Tijd voor een kennismaking met Niels Hereijgers, de zanger/gitarist van Volt Violin.

Zoals gezegd kwam de band zeer goed en professioneel over. Ik kan me dan ook maar moeilijk voorstellen dat Volt Violin in de categorie 'beginnende band' zou vallen. Ook de jury maakte deze twijfels hardop duidelijk tijdens de eerste voorronde. Volgens Niels zijn deze twijfels ongegrond: “Volt Violin bestaat ongeveer 1 jaar, dus zijn we een beginnende band. Wij zelf zijn echter geen beginnende muzikanten. We hebben allemaal al een aantal bandjes gehad in het verleden, zowel cover als eigen werk.” Het lijkt er bij Volt Violin dan ook vooral om te gaan dat ze gezien worden, en meedoen aan 2nd influenZ is hiervoor natuurlijk een uitgelezen kans. “Voor ons is het een mooie gelegenheid om mensen te introduceren met onze muziek. Het gaat ons ook niet om het winnen, maar voornamelijk om het spelen zelf.”

Voordat de band meedeed aan 2nd influenZ had nog vrijwel niemand in Zeeland van Volt Violin gehoord, en op de website van Klomppop wordt de band “gedoogd Zeeuws” genoemd. De band bestaat dus kennelijk niet alleen maar uit Zeeuwen. Niels: “De drummer (Paul) en de bassist (Niek) komen van origine uit Zeeland. Ik (zanger) kom uit Strijbeek (ligt dichtbij Breda) en de gitarist (Nico) komt uit Alblasserdam. We repeteren in Breda en hebben daar in het begin ook veel gespeeld. Vandaar wellicht dat we in Zeeland nog niet zo bekend zijn.” Hadden jullie dan eigenlijk al wel eens van Klomppop gehoord? “Niek was vorig jaar al gaan kijken en was toen heel enthousiast over het festival. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar de line up en de website beloven veel goeds!”

De sferisch muziek van Volt Violin doet me vaak ergens denken aan bands als Muse of Incubus. Toch zijn dit niet de bands die genoemd worden als ik vraag om de artiesten die de bandleden van Volt Violin inspireren. “Elk bandlid heeft zo zijn invloeden. Ik ben/raak erg geïnspireerd door Jeff Buckley, nog steeds als er weer een filmpje op youtube op duikt. Alles wat hij heeft gedaan was geweldig. Daarnaast vinden we bands als Porcupine Tree, Karnivool en The Butterfly Effect helemaal te gek!! Onze drummer en ik vinden ook Biffy Clyro helemaal te gek. Bij hun optreden op Pinkpop staan wij vooraan!” Veel mensen zullen jullie donderdag voor de eerste keer zien. Wat kunnen ze verwachten? “Een zeer dynamische set met pure emotie. Onze kracht ligt bij de dynamiek in onze en tussen onze nummers. Ik denk dat we ook een echte live band zijn. Onze muziek komt live, wanneer het rauw en puur is, het beste tot zijn recht. We gaan donderdag vlammen!! ”

Buiten de verrassende optredens werd ook de debuut-EP van Volt Violin goed ontvangen. Door de een laaiend enthousiast, door de ander positief maar nog wat afwachtend. Hoe dan ook denk ik dat iedereen het er over eens is dat Volt Violin voor een band die pas net een jaar bestaat al heel wat heeft bereikt en erg veel potentie heeft. Reden genoeg dus om donderdagochtend al op tijd in het pendelbusje naar Klomppop te stappen, want daar speelt de band om 12.40 op podium 1!

Volt Violin op Klomppop
13 mei 12.40 uur
Podium 1

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland