Interview met Delorentos: “een goed nummer kan iedereen laten voelen” Interview met Delorentos: “een goed nummer kan iedereen laten voelen”

Delorentos staat komende donderdag op Klomppop, tijd voor een interview met deze Ierse band

, Interview: Cathelijne de Groen

Interview met Delorentos: “een goed nummer kan iedereen laten voelen”

Delorentos staat komende donderdag op Klomppop, tijd voor een interview met deze Ierse band

Interview: Cathelijne de Groen ,

Zes vragen aan de alternatieve rockband Delorentos. Met twee albums en diverse EP’s op hun naam komen ze ditmaal het Klomppop festival verrijken.

Delorentos staat komende donderdag op Klomppop, tijd voor een interview met deze Ierse band

Donderdag is het weer tijd voor het festival Klomppop. Ook dit jaar is er een mooi programma van gemaakt.
Een van de bands die komen optreden op het festival is Delorentos. Een alternatieve rockband afkomstig uit Dublin. De vier Ierse heren Rónan Yourell, Kieran McGuinness, Níal Conlan en Ross McCormick richtten de band op in 2005 en de eerste EP kwam datzelfde jaar nog uit. Het debuutalbum ‘In Love With Detail’ kwam uit in 2007. Delorentos heeft inmiddels pieken en dalen gekend en kondigde in 2009 aan uit elkaar te gaan. Echter kort daarna besloten ze toch verder te gaan en het album ‘You Can Make Sound’ is het resultaat. 
Delorentos heeft al in het voorprogramma gestaan van o.a. Supergrass, The Coral, Dave Matthews Band, Arctic Monkeys en Sinéad O’Connor. 

Wat zijn de verschillen in muziek tussen jullie albums?
Dat is moeilijk te zeggen. We hebben nóg iets harder ons best gedaan op het tweede album. We hebben geprobeerd niet als andere bands te klinken en om wat diepzinnigere nummers te schrijven. Het is lastig om te weten of dit ook lukt. Wanneer je aan jezelf gaat twijfelen is dat een beetje beangstigend, maar we zijn absoluut gegroeid als muzikanten. Voor het tweede album hebben we andere instrumenten en muziekstijlen gebruikt. Hopelijk is het belangrijkste verschil dat onze nummers beter worden.

Wat zijn de onderwerpen in jullie muziek? Veranderen deze na verloop van tijd, of denken jullie dat deze zullen veranderen?
Ik denk dat alle nummers een ander thema hebben. Sommige zijn naar binnen gericht en gaan over gevoelens of over iets wat met ons gebeurd is, zoals ‘Leave It On’ op ons eerste album. En soms gaat het over invloeden van buitenaf, zoals ‘Editorial’ op ons nieuwe album. Soms zijn ze heel open zoals het nummer ‘Waiting’, en soms metaforisch zoals ‘I Remember’. De nummers zullen veranderen naarmate wij zelf veranderen, en hopelijk ontwikkelen deze zich ook zoals ons.

Wat was het belangrijkste moment voor de band?
Nou, dat zijn er een heleboel. We hebben op geweldige festivals in de Verenigde Staten, Ierland en Nederland mogen spelen. Al deze kansen hebben bijzondere momenten opgeleverd. Daarnaast zijn we genomineerd en wonnen we diverse prijzen, dat was echt fantastisch. Maar ik denk dat de belangrijkste periode was tussen herfst 2008 en lente 2009. In die periode kregen we een platencontract aangeboden, daarna besloten we uit elkaar te gaan, hebben het album opgenomen en besloten toch niet uit elkaar te gaan. Dat was een heel belangrijk moment. Ons opnieuw te verbinden aan de band en er weer voor te gaan was een van de beste dingen die we hebben gedaan. We nemen nu niets meer voor lief en proberen overal meer van te genieten. Kieran:  “It's like a Christmas Carol - We were visited by the ghosts of the future, and now we're running through the streets high-fiving kids!”.

Welk nummer vinden jullie het leukst om live te spelen?
Nummers waarbij het publiek los gaat is altijd opwindend, zoals bij ‘Secret’, ‘Stop’ of ‘Any Other Way’. De favorieten van het nieuwe album zijn toch ‘Leave Me Alone’ en ‘Editorial’.

Wat is jullie grootste motivatie voor het maken van muziek en het live optreden?
Dat is natuurlijk het schrijven en opnemen van de nummers. Nummers schrijven is de sleutel tot alles. Een goed nummer kan iedereen laten voelen.

Is dit de eerste keer dat jullie naar Zeeland komen?
Ja! We hebben al eens in het noorden van Nederland mogen spelen (Groningen) en in het zuiden (Den Haag). Nu mogen we helemaal naar het uiterste zuiden! Ik kijk ernaar uit om te proberen de GPS in te stellen voor deze nieuwe locaties.

Delorentos op Klomppop
13 mei, 19.05 uur
Podium 2

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland