JP & Seeger Session Band en hun ode aan The Boss JP & Seeger Session Band en hun ode aan The Boss

Een ‘folk meets rock’ feest met klassiekers waar Pete Seeger muziekgeschiedenis mee maakte

, Tekst: Rene de Dreu Foto's: Rene Kauwenbergh

JP & Seeger Session Band en hun ode aan The Boss

Een ‘folk meets rock’ feest met klassiekers waar Pete Seeger muziekgeschiedenis mee maakte

Tekst: Rene de Dreu Foto's: Rene Kauwenbergh ,

Met een try-out in popcentrum De Klomp in Ovezande is de toon gezet voor het Zeeuwse antwoord op de Seeger Sessions van Bruce Springsteen.

Een ‘folk meets rock’ feest met klassiekers waar Pete Seeger muziekgeschiedenis mee maakte

Vijftien muzikanten op een podium met een centrale rol voor zanger gitarist en initiatiefnemer JP (Jan Piet de Klerk, ex De Niro). Van begin tot eind een ‘folk meets rock’ feest met de klassiekers waar vooral de (nog ) levende legende Pete Seeger (1919!) halverwege de vorige eeuw muziekgeschiedenis mee maakte. Misschien was het in De Klomp meer een ode aan the Boss zelf dan aan zijn inspirator Seeger, maar feest was het wel. En dat belooft dan bij een try-out veel voor de reeks concerten die er nog aankomen. Want alhoewel de puntjes nog op ‘i’ moeten en er geluidstechnisch nog geschaafd moet worden, stonden er in De Klomp wel vijftien professionele en super-enthousiaste muzikanten op het wat te krappe podium. Vanaf de start met de Springsteen klassieker ‘Blinded by the Light’ sloeg de vonk naar het publiek al over. En dan volgt een anderhalf uur durend feest van herkenning met verschillende hoogtepunten. Vooral ‘Oklahoma Home’, ‘Jacobs Ladder’ en ‘Pay Me My Money Down’ hakken er in. Dan weer ingehouden, maar vaak uitbundig met de ‘New Orleans Mardi Grass‘ nooit ver weg en altijd een uitnodiging om mee te klappen, mee te zingen en mee te bewegen. Een uitschieter is ‘Eyes On The Prize’ ook omdat trompettist Hans Notebaart een glansrol heeft, ook als zanger. Dat breekt wel het stramien waarin de stem van JP vaak overheerst, weliswaar goed, maar niet altijd met de kracht van bijvoorbeeld The Boss himself. Maar gelukkig krijgen alle muzikanten de ruimte om te excelleren. En iedere keer als violiste Marieke Brokamp dat doet is er sprake van een muzikaal crescendo.
 
De kracht van de Seeger Sesions zit in de combinatie van muziekstijlen die tot een logische eenheid worden gesmeed. JP & The Seeger Sessions leveren knap werk door dat idee overeind te houden. In dat heen en weer golven zijn de gospel klassieker ‘When The Saints’ en de protestsong ‘We Shall Overcome’ met gevoelige arrangementen mooie laidback momenten.
 
Voor en stukje muziekgeschiedenis in Zeeland, waarbij stilzitten onmogelijk is, dus de aanbeveling toch minstens eenmaal kennis te nemen van dit project. Kansen zijn er onder andere nog in De Spot op 27 maart en het Centree festival Zierikzee op 10 april.
Ook in De Spot overigens net als in De Klomp, met de support van Triskell dat voor een eigentijdse Keltische trip zorgt langs tal van andere klassiekers waar ook Pete Seeger ooit van genoten moet hebben. 
 
JP & Seeger Session Band: Jan Piet de Klerk, Lindy de Jong, Lonneke de Klerk, Joyce Swart, Peter de Smet, Monty van Belzen, Louis Filius, Peter Wessel, Matthijs Sturm, Sipko Nobel, Wim Beun, Marieke Brokamp, Cor de Jonge, Rob Geervliet, Patrick Witberg en Hans Notebaart.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland