Erinn Williams en Erik Borgård bij Avonduren

Singer-songwriters laten de muziek goed smaken

Tekst: Justin Faase Foto’s: Niels Davidse ,

De Zeeuw met de Deense naam Erik Borgård en de Amerikaanse Erinn Williams mochten tijdens deze verse Avonduren editie de muziek verzorgen. Met vermakelijke optredens wisten deze qua stijl uiteenlopende singer-songwriters zonder moeite het publiek te vermaken.

Singer-songwriters laten de muziek goed smaken

In Middelburg heeft het Avonduren concept inmiddels een schare volgers opgebouwd. Vanavond staat er de van origine Zeeuwse Erik Borgård en de uit Los Angeles afkomstige Erinn Williams op het menu, twee singer-songwriters die op z’n minst een ster verdienen.

Erik Borgård is eigenlijk gewoon Christoffer van Teijlingen, die we nog kennen van de rockband met de korte adem Sense Forward uit Goes. Hij is vanavond het voorgerecht en dat smaakt niet onverdienstelijk. Het is misschien een beetje cliché dat singer-songwriters “gevoelige” liedjes schrijven, maar als er iets die benaming verdient dan is het de stem van Erik, begeleid door akoestisch getokkel.

Ondanks dat hij maar kort speelt is het publiek snel gecharmeerd van Erik. Het nummer Window van Damien Jurado coveren is wat dat betreft een goede zet. Het publiek laten meezingen is een trend die blijkbaar zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt. Bij de prachtige traditionele song Swing Low, Sweet Chariot mogen de toeschouwers het refrein laten klinken. Erik voelt zich als Zeeuw duidelijk thuis bij avonduren; voor zijn muziek geldt hetzelfde.

Erinn Williams is ook een singer-songwriter, echter niet eentje die onder clichés valt. Hoewel ze eruit ziet alsof ze veel te weinig voedsel binnenkrijgt, zijn haar capaciteiten niet navenant. Op overtuigende wijze brengt ze haar fragiele, opera-achtige zang aan de man. Haar werkwijze doet mij denken aan Julianna Barwick, omdat ze haar zanglijnen ter plekke van diverse lagen voorziet door middel van looppedalen. Sowieso werkt Erinn met veel echo’s en reverb, als effect op zowel de zang als gitaar.

Erinn Williams heeft sinds kort een dubbelalbum uitgebracht, genaamd Summertime Songs & Winter Warmers. Zoals de titels doen vermoeden, verschillen beide nogal wat van elkaar. De op dit moment nog van toepassing zijnde winterliedjes zijn rijker in geluid, met gebruikt van diverse samples en glockenspiel. Nummers als The Cat The Fox And The Crow en Dear God hebben iets van een wals in zich. De eveneens gespeelde zomernummers zijn kaler, doch zeker niet minder goed. Hier laat Erinn een ander gezicht zien, namelijk die van chansonnière. Deze twee smaken gecombineerd maken een heerlijk hoofdgerecht. Voor het toetje van deze wederom geslaagde Avonduren schuift het publiek nog even aan bij de bar van Ko D'oooooor.