Zinvol en Semiazas winnaars 2nd influenZ Zinvol en Semiazas winnaars 2nd influenZ

Vierde voorronde Borselse talentenjacht

, Tekst: Harrie Verveer Foto's: Rene Kauwenbergh

Zinvol en Semiazas winnaars 2nd influenZ

Vierde voorronde Borselse talentenjacht

Tekst: Harrie Verveer Foto's: Rene Kauwenbergh ,

Iedereen kan zich aanmelden en dus is het altijd weer een verrassing wat je voorgeschoteld krijgt als je naar 2nd influence gaat. Afgelopen Zaterdag stonden vijf wel heel erg verschillende bands op het programma om te strijden om een plekje in de finale.

Vierde voorronde Borselse talentenjacht

Vanavond is het weer tijd voor een voorronde van 2nd influence in De Klomp in Ovezande. Op de door de Jongerenraad Borsele georganiseerde talentenjacht staat ook dit keer weer een bonte verzameling optredens op het programma. Zoals gebruikelijk is het de taak aan het publiek en de jury om twee acts uit te kiezen die door mogen naar de finale op 17 april.

De eerste band van de avond is de symphonic black metal band Semiazas. De grote groep fans die de band heeft meegenomen begint een moshpit vrijwel direct nadat het eerste nummer is ingezet. Wat opvalt is dat de band leden veel aandacht hebben besteedt aan de kleding en de schmink, waardoor er een bepaalde sfeer wordt gezet en alles er als een geheel uit ziet. Ook de muziek klinkt lekker en steekt goed in elkaar. Persoonlijk vind ik de muzikale, ietwat zweverige stukken soms wat te lang duren en zou een energieke uitspatting hier en daar het geheel nog interessanter maken, maar ondanks dat verder een prima optreden.

De zanger zingt met een hoge, schelle stem vanuit de keel; een beetje zoals de zangers van Dimmu Borgir of Moonspell dat ook kunnen. Het commentaar van de jury is dat de stem iets té schel is, en dat het tijdens het laatste nummer beter klonk omdat er toen een echo op de zang was gezet. Tevens geeft de jury aan dat het misschien een goed idee zou zijn om er een tweede gitarist bij te zoeken, om zo meer laag in het geluid te krijgen en het gitaar geluid wat voller te maken. Ondanks dat vindt de jury het “een super goede act” waarbij onder andere de sfeer en de outfits als pluspunten worden genoemd.

Omdat de band Scot-free had afgebeld moest er 's middags om vier uur nog even een vervanger geregeld worden. Het lukte Grouseniet om de complete band bij elkaar te krijgen op zo'n korte termijn, met als gevolg dat we nu getrakteerd werden op een optreden van alleen Michiel Vermue en Jens Nijs, beide op akoestische gitaar. Voor het publiek is het even omschakelen van metal naar de rustigere liedjes, maar het optreden valt bij een groot gedeelte van het publiek toch zeker in goede aarde. En terecht! De zang klinkt uitstekend en ik verbaas me er over dat er zo'n vol geluid uit twee akoestische gitaren kan komen. Interessant om Grouse in deze formatie te zien spelen, maar eigenlijk is de band talentenjachten als dit al lang ontgroeid.

De jury is dan ook vol lof. “Geweldig!”, “Te gek!”, “Origineler dan de originele Grouse!”. Als tip krijgt het duo nog mee dat het misschien nog beter zou worden als ze iets met samenzang zouden doen, wat dus betekend dat Jens ook zou moeten gaan zingen. Of hij dit ook echt gaat doen blijft in het midden, maar dat Grouse in deze samenstelling ook erg leuk en interessant is staat als een paal boven water.

Dan is het de beurt aan Zinvol. Dit hiphop duo uit Hulst begint het optreden met een human beatbox nummer. Daarna wordt de band gestart en klinkt er al snel een beat waar Timo en Gabriel overheen beginnen te rappen. Het publiek is inmiddels weer begonnen aan een moshpit wat wel aangeeft dat de hiphop liefhebbers vanavond in de minderheid zijn. Ondanks dat weet het duo het publiek goed mee te krijgen, en al snel staan mensen met metal t-shirts hun handen op en neer te zwaaien op de vette hiphop beat. Het is goed te zien dat de twee al jaren rappen, want het lijkt ze totaal geen moeite te kosten om hun teksten op een goede en pakkende manier ten gehore te brengen. Misschien zou het nog vetter zijn als er niet met een muziek band meegerapt zou worden, maar als de tracks bijvoorbeeld ingestart zouden worden door een DJ die op het podium staat. Muzikaal steekt alles in elk geval prima in elkaar, en de jury is het hiermee eens.

De jury geeft aan dat ze het een heel erg goed optreden vonden. “Te gek”, “Goede beats”, “Heel geloofwaardig”, “Jullie geloven in wat jullie doen”. Er word als tip gegeven dat het misschien leuk zou zijn om er een achtergrondzangeres bij te zoeken.

De band 'Persona non grata' heeft een “kleine break” omdat ze geen oefenruimte meer hebben sinds ze hun drummer hebben vervangen. Dit weerhoudt Bryan Noteboom er niet van om toch gewoon mee te doen aan 2nd influence, maar dan in z'n eentje. Terwijl hij zichzelf begeleidt op elektrische gitaar zingt hij bekende punk nummers, zo komen bijvoorbeeld nummers Pennywise en de Ramones voorbij.

De jury prijst de moed van Bryan om op deze manier alleen op het podium gaat staan, maar vraagt zich hardop af of het nou ook echt serieus de bedoeling is dat hij op deze manier verder gaat. In elk geval zou er een betere gitaar versterker moeten komen, want het gitaar geluid was nu erg zacht. De jury geeft aan dat er energie mistte op het podium, maar wel benieuwd te zijn naar hoe het klinkt als de band er wel bij is.

De laatste band die vanavond meedoet met de wedstrijd is Sovitus. Uiteraard veranderd de ruimte voor het podium ook dit keer direct na de eerste noten weer in een grote moshpit. De Middelburgse band maakt muziek die ze zelf “Pagan/Folk Metal” noemen. Het is het soort metal dat je luistert en waarbij je je al snel in een middeleeuws kasteel waant waar je je aan een lange tafel tegoed doet aan vlees van het spit en grote pullen bier. De hoorn die de zanger bij zich heeft versterkt dit gevoel nog eens extra. Het geluid klinkt stevig en vol, en de band weet het publiek dan ook zonder moeite mee te krijgen.

De jury benadrukt dit en zegt dat ze goed op het publiek inspelen. De gitaar stukken waren goed en “bijna hypnotiserend”. Twee solo's kwamen niet helemaal uit de verf, maar dat kan ook een geluidsdingetje zijn. Als tip wordt aangegeven dat het misschien leuk zou zijn om het folk-gevoel te versterken door bijvoorbeeld een violist aan de band toe te voegen.

Terwijl de jury zich terugtrekt voor beraad is het tijd voor de Backstienk Boys. Aan de verklede bandleden van de coverband kunnen we gelijk al zien dat we een hele act kunnen verwachten.  De band speelt stevige  covers van onder andere Michael Jackson, ZZ Top en uiteraard de Backstreet Boys. De hele zaal veranderd al snel een in groot feest, waarbij de metal liefhebbers de polonaise doen met de hiphoppers op een punkversie van Alphabeats 'Fascination'.

Al snel komt de jury terug om de winnaars bekend te maken. De publieksfavoriet bleek Semiazas te zijn, en de jury heeft Zinvol uitgekozen als winnaar. We zien deze bands dus allebei terug op de finale op Zaterdag 17 April.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland