Steve Lukather winnaar 5e Eddy Christiani Award Steve Lukather winnaar 5e Eddy Christiani Award

Zeeuwse popprijs voor Toto gitarist

, Tekst: Cor de Jonge

Steve Lukather winnaar 5e Eddy Christiani Award

Zeeuwse popprijs voor Toto gitarist

Tekst: Cor de Jonge ,

Zaterdagavond 3 april 2010 wordt de vijfde Eddy Christiani Award uitgereikt. Gitarist Steve Lukather mag tijdens dit eerste lustrum de award in ontvangst nemen. Vijfvoudig Grammy Award winnaar Steve Lukather staat wereldwijd bekend om zijn veelzijdige, creatieve en sublieme gitaarspel als gitarist van Toto, studiomuzikant en in zijn soloprojecten.

Zeeuwse popprijs voor Toto gitarist

De Eddy Christiani Award is een initiatief van poppuntzeeland en wordt jaarlijks uitgereikt aan een gitarist die zijn sporen heeft verdiend binnen het internationale popcircuit en een inspirerende bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de elektrische gitaarmuziek. Leendert Haaksma (2006), Dany Lademacher (2007), Adrian Vandenberg (2008) en Jan Akkerman (2009) namen de award al eerder in ontvangst.
 
Steve ‘’Luke’’ Lukather wordt geboren op 21 oktober 1957 in San Fernando Valley, Los Angeles. Geïnspireerd door het album ‘’Meet the Beatles’’ van The Beatles leert Steve Lukather, 7 jaar oud, zichzelf gitaar spelen op een akoestische gitaar die hij van zijn vader krijgt.  Op de middelbare school ontmoet ‘’Luke’’ de broers Jeff en Steve Porcaro en David Paich. Jef Porcaro werpt zich op als  mentor van Steve.
 
In de periode daarna ontwikkelt Steve Lukather zich als een bekwaam studiomuzikant. Die ontwikkeling leidt tot een uitnodiging van Paich en Porcaro om samen met Bobby Kimball en David Hungate lid te worden van de band Toto. In 1977 brengt Toto het eerste album genaamd ‘’Toto’’ uit, dat meteen een hit wordt.
Het jaar 1982 is voor Toto en Lukather commercieel gezien zeer succesvol. Het album Toto IV wordtplatinum met de klassieke hits ‘’Rosanna’’ en ‘’Africa’’. Ook werkt Toto mee aan het album ‘’Thriller’’ van Michael Jackson, het meest verkochte album ooit met meer dan 50 miljoen exemplaren. Saillant detail: Lukather neemt naast de gitaarpartijen ook de baspartijen voor zijn rekening op deze plaat. Toto verkoopt wereldwijd meer dan 30 miljoen platen.
 
Lukather produceert in 1989 zijn eerste solo-album.  Op het album ‘’Lukather’’ werken verschillende bevriende muzikanten mee, evenals op het volgende album ‘’Candyman’’. In de jaren daarna verschijnen er nog verschillende (solo)albums waarvan ‘’No Substitutions’’ wordt bekroond met een Grammy Award. Dit live-album is een registratie van een tournee door Japan met jazzgitarist Larry Carlton. In 2008 maakt Steve Lukather bekend om uit de band Toto te stappen en zijn indrukwekkende carrière solo voort te zetten. In 2009 wordt Lukather ingewijd in the Musicians Hall of Fame. Hij speelt op meer dan 1200 platen mee: van Paul Mcartney tot Miles Davis en iedereen daar tussenin. Op moment van verschijning van dit persbericht is Steve, die in topvorm verkeert, in Los Angeles volop bezig met het opnemen van een nieuwe cd die dit najaar zal verschijnen.
 
Poppuntzeeland is bijzonder trots gitaarlegende Steve Lukather te mogen ontvangen. Op 3 april zal hij, na de traditionele Bandstafette, een concert verzorgen samen met de van oorsprong Zeeuwse toetsenist Jeroen Rietbergen, bassist Michel van Schie en drummer Ton Dijkman. Deze veelgevraagde muzikanten begeleiden o.a. ook Marco Borsato, Jan Akkerman, Trijntje Oosterhuis.
 
Voor meer informatie over de Eddy Christiani Award kijk op: www.poppuntzeeland.nl
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland