Noisy meets CB

17e interview met Zeeuwse dj's

Tekst: Noisy Lois ,

In het kader van het in kaart brengen van Zeeuwse DJs en producers, zal mademoiselle Noisy elke maand 2 Zeeuwse DJs en/of producers interviewen. Dit keer CB.

17e interview met Zeeuwse dj's

Tijd om eens een drum 'n bass dj te interviewen, deze keer ga ik een gesprek aan met Sander Brouwer alias CB, bekend van de legendarische Prospect feestjes. Sander is geboren in Middelburg in het jaar 1978, maar woont en werkt sinds 2001 in Rotterdam als grafisch ontwerper en animator. 

Wanneer is voor jou het dj avontuur begonnen?

Het begon in 1996 toen ik verslaafd begon te raken aan jungle/drum 'n bass. Ik was toen vrijwilliger in jongeren-centrum Midgard in Middelburg en stond daar achter de bar en draaide cassette-bandjes en wat cd's. Decoder enzo. Je kon het eigenlijk geen dj-en noemen, maar toch, er werden beats gedraaid! Ik was dus geen dj, meer een head. Jaren later, in 2001, werkte Wilko aka Randomize als venue-hand in Nighttown Rotterdam en daarnaast was hij samen met Eduard aka Fractional, vrijwilliger in Meker Skatepark, wat ik in die periode beheerde.

Wilko kreeg de vraag van Nighttown of hij misschien ideën had voor een feest en kwam daarmee terug naar Middelburg. Met zn drien hadden wij wel een antwoord op die vraag en dat werd PROSPECT. Nighttown gaf ons een vrijdagavond en met wat rennen en regelen gaven wij een drum ’n bass feestje. Prospect schoot in dat jaar door het plafond en wij ook. Uitverkochte zalen, mega line-ups, complete organisatorische chaos en een uiteindelijke re-organisatie volgde. Wilko en Eduard stopte en ik ging verder met Gareth. Toen nog programmeur bij Nighttown. Gareth begon drum 'n bass te draaien op onze avond, leerde snel de kneepjes van het vak en is nu beter bekend als dj Thrasher. Ik deed alles wat je maar in en met drum 'n bass kon doen op dat moment, behalve het plaatjes draaien.

Er kwam een plan voor een oud en nieuw feest in samenwerking met Elementz met back2back sets van zo veel mogelijk nederlandse drum 'n bass organisaties, djs en producers. Alles cool, behalve dat wij maar 1 dj in huis hadden, dus moest ik ook achter de draaitafels! En daar stond ik...CB back2back met Dj Thrasher.. op oud en nieuw primetime van 01:30 tot 03:00...in de grote zaal van een uitverkocht Nighttown.

Waarin onderscheid je jezelf van andere djs, hoe zou je jouw stijl kunnen omschrijven?

Ik draai neurofunk. Van minimale diepe platen tot rammende scheurijzers. Hard of zacht, iedere plaat heeft funk, een goede drive en schud lekker.

Welke artiesten zijn als inspiratiebron voor jou en waarom?

Calyx voor de baslijnen. Gridlok voor de beats. Corrupt souls voor de funk en Noisia voor alle drie.

Produceer je ook?

Ik heb uiteraard wel eens wat pogingen gedaan om een drum 'n bass tune te bouwen, maar daar kwam nou niet echt een kwaliteit hit uit.

Wat voor apparatuur gebruik je?

Ik draai vinyl en af en toe een cd-tje. Dus doe mij maar 2 Technics Sl1200's en een Pioneer DJM-800 mixer.

Welke track vind jij 'hot' op dit moment?

N.Phect & Hedj - Neptune en Mindscape - Razorsharp

Wat vind je van de 'dance scene' in Zeeland? In hoeverre verschilt het m.b.t. de rest van Nederland?

Het is onwijs moeilijk om in zeeland een goed feest van de grond te krijgen. Dit vooral omdat er weinig (grote) zalen zijn waar je een feest zou kunnen geven en gemeentes niet zitten te wachten op een feest wat langer doorgaat dan 02:00 uur. En de drum 'n bass scene niet echt groot is.
Nou wil ik niet zeggen dat het in alle andere provincies wel zo is, maar het zijn wel de elementen die het een organisatie moeilijk maakt. Je moet het doen met de locale scene, kleine budgetten met weinig of zelfs geen winst en zalen die (te) vroeg dicht gaan. Hierdoor zijn feesten klein zonder echt grote namen in het tijdschema en groeit een scene langzaam. Ik weet dat er wat mensen intensief bezig zijn met het organiseren van drum 'n bass feestjes in zeeland en dat is erg vet.

Wat kunnen andere djs van jou leren?

Tja...bier drinken.

Waar zou je het liefst nog willen draaien en waar absoluut niet?

Ik zou wel eens op een piratenschip willen draaien. Dat lijkt me echt vet. Op een rubberbootje zie ik niet echt zitten... alhoewel dat ook best lachen is natuurlijk!

Vind je dat djs per definitie met hun tijd qua muziek en trends mee moeten gaan? (ik had toevallig hier een discussie over vanavond met een dj :) ben benieuwd hoe jij daar tegenover staat.

Nee, ik vind van niet. Een dj moet een sound draaien waar die achter staat. Of dat nou oude of nieuwe nummers zijn maakt niet uit. Natuurlijk zijn er wel heads op de dansvloer die ieder nummer kennen en naar feesten komen om de nieuwe en exclusieve platen te horen, maar die andere.. wat zal ik zeggen.. 60% van de dansvloer komt om te dansen en te feesten en dat kan ook op een plaat uit 2003. Zolang het maar een goeie plaat is! Ik begrijp wel dat dj's zich willen onderscheiden van de rest door platen te draaien die nog niemand anders heeft. Dat is ook supervet, maar uiteindelijk wil een bezoeker van een feest dat de barman de biertjes tapt en de dj een goeie plaat opzet. En of die plaat nou een dag of een jaar oud is. Lekker belangrijk!!

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Ik ben een paar jaar geleden uit Prospect gestapt, maar blijf plaatjes draaien en de drum 'n bass scene supporten, maar mijn ambities liggen momenteel wel bij grafisch ontwerp en animatie.

Wat kunnen we van jou verwachten als je 4 September in Skatepark de Meker draait?

Beats en baslijnen!

CB draait op 4 September als afsluiter op het Hiphop-Dubstep-Drum ’n bass feest "Waanzin!" in het Indoor skatepark Meker in Middelburg.