Yevgueni: moeilijke naam, geweldige muziek

Samen met According To You verzorgde Yevgueni de dinsdagavond op het Abdijplein

Tekst: Marije Albach en Richard van Belzen Foto’s: Richard van Belzen ,

Yevgueni stond dit jaar op het Nazomerfestival in Middelburg en liet een zeer goede indruk achter. Dat Vlamingen zulke goede muziek konden maken wisten we nog niet, dit willen we vaker zien!

Samen met According To You verzorgde Yevgueni de dinsdagavond op het Abdijplein

Al drie jaar lang bezoek ik elk jaar één van de optredens van het Nazomer Festival. Dit jaar heb ik gekozen voor Yevgueni, een Vlaamse band, met als voorprogramma According to You.

Om half negen begint According to You, dit keer maar met 2 bandleden, met hun akoestische set. Het optreden verloopt niet vlekkeloos, de stem van beide bandleden is niet op hun best, en ook het gitaarspelen gaat enkele keren mis. Maar volgens mij ben ik de enige die het merk, de jongens verzamelen een hoop (zelfs wat oudere) mensen rond zich heen.
Dit was hun laatste Pop Aan Zee optreden, maar duidelijk niet hun beste. Jammer, want normaal zijn ze veel sterker in optredens verzorgen.

Het optreden wat hier op volgt laat je alles van het voorgaande optreden vergeten; Wát een band! Yevgueni (spreek uit als: jef-gee-nie) heeft in Vlaanderen al een aardig grote naam. Wanneer je ze hoort begrijp je meteen waarom. Yevgueni maakt liedjes die je goed als achtergrondmuziek op kan zetten, maar eigenlijk maken ze echte luisterliedjes. Met een Vlaamse stem en teksten als "Je moet een man zijn om te weten dat het kan/Zonder te krassen, snijden in een tefalpan" laten ze het publiek steeds beter naar hun teksten luisteren en steeds meer lachen. Ook laat de band het publiek heel veel meedoen en -zingen. Niet alleen klappen en deuntjes mee laten doen, maar ook in je vingers knippen en bepaalde zinnetjes meezingen horen daar bij.

Maar Yevgueni is geen band die alleen vrolijke liedjes heeft. Ook gevoelige en zielige liedjes worden gezongen, maar deze worden over het algemeen - misschien omdat het zo'n mooie avond is - toch minder goed ontvangen.

Een pluspunt van deze band is toch wel dat de nummers niet over één onderwerp gaan. Ze zijn enorm uiteenlopend en gaan over alles en niets. Zo vertelt de zanger het verhaal over een kindje dat zijn vader graag wil zien, een barmedewerkster, pannenkoeken en over het 'man zijn'. Muzikaal is ook niets aan de band op te merken. De grappige teksten worden afgewisseld met mooie gitaarsolo's en leuk piano/synthesizer-werk.

Dat het optreden één groot succes is blijkt niet alleen aan de blije gezichten van het publiek maar ook aan de staande ovatie die de band halverwege het laatste liedje al krijgt van een horde Antwerpse fans. Die ovatie wordt door alle Zeeuwen al snel gevolgd als het nummer is afgelopen.

Na de toegift is het al snel druk bij de tafel met merchendise. Ook ik ga naar huis met 3 cd's, want Yevgueni; jou willen we vaker horen!