Een interview met Audiofungus Een interview met Audiofungus

Met een nieuwe cd klaar voor de doorbraak

, Tekst: Andre Joosse

Een interview met Audiofungus

Met een nieuwe cd klaar voor de doorbraak

Tekst: Andre Joosse ,

Zondag is de cd presentatie van Audiofungus in podium t Beest. 3VOOR12 zocht de band op voor een interview.

Met een nieuwe cd klaar voor de doorbraak

Audiofungus is een Goese band bestaande uit Dennis Menheere (zang), Youri Olie (gitaar), Lean Hofland (bas) en Tamara Wisse (drums). Zondag is hun cd presentatie in t Beest.
 
Wie zijn jullie? En welk muziek maken jullie?
 
Youri: Wij zijn AudioFungus, de muziek die wij maken is een melange van onze 4 erg verschillende smaken en stijlen. Daardoor is het best moeilijk om er een ‘tag’ aan vast te plakken. Ikzelf kom uit de wat minimalistische sferen, post-rock (bands als godspeed you!black emperor) is een stijl waar ik lang mee bezig ben en wat ik nu in AudioFungus ook gebruik. De zanger en drumster zijn wat meer voor de wat ‘duidelijkere’ muziek, zoals Deftones bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat onze stijl lastig is te definiëren maar wel een erg originele mix is.
 
Dennis: Ikzelf noem het altijd alternative rock, aangezien dat een breed begrip is en mensen toch graag een noemer hebben voor de muziek.
Als je naar audiofungus luistert, gaat het meer om de sfeer die je op dat moment proeft dan de directe stijl die je hoort. Zo schrijven wij ook muziek en gaan niet uit van een bepaalde richting.
 
In jullie korte bestaan is er al een wisseling geweest van bandleden, nog op zoek naar de ideale combi?
 
Tamara: Nee, wij vier mensen met allemaal dezelfde visie, motivatie en passie voor onze muziek en de band. Het is inderdaad moeilijk om een goede combinatie mensen te vinden voor een band. Het moet niet alleen op muziekaal vlak klikken maar ook op persoonlijk vlak. Ik noem het zelf weleens een huwelijk omdat het erg intiem is en je moet continue samenwerken. Maar met deze mensen gaat dat erg goed en daar ben ik dan ook erg blij mee.
 
Youri: Op zoek naar nieuwe leden of extra muziekanten zijn we dan ook absoluut niet. We hebben onze handen al vol aan ons vier.
 
Dennis: Sterker nog, als ik niet het gevoel had dat dit de ideale combi was, zou ik niet eens op een podium gaan staan. Dat is de les die we geleerd hebben bij de wisseling, kies bandleden waar je het gevoel bij hebt dat het gewoon allemaal klopt. Ook al is er vanzelfsprekend wel eens frictie, dat is slechts omdat we allemaal gepassioneerd zijn over onze band.
 
Zondag is jullie cd presentatie, hoe hebben jullie de studio opnames ervaren?
 
Youri: Persoonlijk houd ik erg van studio sessies, dit is het moment waarop je echt je eigen muziek leert kennen en het zorgt ook voor totaal nieuwe inzichten in de nummers, daarnaast is er in de studio ook veel tijd voor experiment en het experiment is hetgeen waar ik een grote voorstander voor ben, dus niet binnen de al bewandelde paden blijven maar proberen om daarbuiten te denken. Onze producer kennen wij al van voor de opnames, een erg rustige en geduldige jongen die erg goed luistert naar wat we zeggen maar daarnaast ook zijn eigen inbreng heeft. Die inbreng zorgt ook weer dat wij op ideeën komen waar we zonder hem niet eens aan gedacht zouden hebben, een erg enerverend en leerzaam proces is het geweest.
 
Dennis: Zeer slopend en zeer goed. We zijn ook geprezen met een producer die bij ons past. Gijs van Wel is iemand met heel veel geduld, en dat is soms echt wel nodig bij ons. Hij is ook zeer kalm en serieus, en kan duidelijk aangeven wanneer er iets gebeuren moet. Ik heb zelf zo een 200 uur achter elkaar naast die kerel gezeten zonder me een minuut aan hem te irriteren, wat alleen maar logisch zou zijn. Dat zegt op zich wel wat.
Daarnaast heeft hij een goed zicht op muzikaliteit. Hij hoort nootjes die voor een ongetraind oor onmogelijk zijn te ontdekken, en verzint zo af en toe een mooie 2e of 3e stem die een nummer des te meer afmaakt. En dat is precies wat we willen.
Het daadwerkelijke studio werk is vooral zeer leerzaam. Ik als zanger heb er wederom veel van opgepikt qua controle over de stem, timing en het overbrengen van emotie. Daarnaast leer je je mede muzikanten ook beter kennen, en ze kunnen je wel eens voor een verrassing zetten. Dat is geweldig om mee te maken.
 
Tamara: De studio opnames heb ik ervaren als zeer hard werken. Maar dat had ik er graag voor over. Ik zelf hou meer van optreden dan opnemen. Maar het was erg leerzaam en wat ook erg hielp was dat Gijs van Wel de opnames heeft verzorgd. Hij weet erg goed waar hij mee bezig is en heeft veel geduld gehad met ons. Dus grootte dank aan Gijs!
 
Jullie artwork van cd en website valt direct op, hoe komen jullie hieraan?
 
Tamara: Het artwork en website wordt verzorgd door onze zanger: Dennis. Hij is bijzonder getalenteerd en neemt de moeite en de tijd om dit voor de band te doen. Waar ik hem dan ook bijzonder dankbaar voor ben! Er gaan namelijk heel wat uren zitten en het ontwikkelen van een dergelijke website en artwork.
 
Youri: Dit is ook Dennis zijn vakgebied en wij staan allen erg achter zijn motivatie.
Dus niet de standaard bandfoto’s waar we, hoe mooi de foto’s ook zouden wezen, toch ‘geposeerd’ op staan. Het artwork maakt het geheel serieuzer en mysterieuzer.
 
Dennis: Ik ben niet zo spraakzaam over mijn werk, ik laat de plaatjes voor zich spreken zeg maar. Wat de website betreft vind ik het gewoon belangrijk dat het iets meer is dan een reguliere site. Iets dat bij het eerste bezoek al de interesse wekt, en wat gewoon meteen in het oog springt. Het hele visuele aspect van de band is sowieso belangrijk. Wij houden niet van stoere fotosessies waar we in ons beste tenue voor de lens staan. We houden er niet van als een band beoordeeld word naar hoe we er fysiek uit zien. Het gaat om de muziek en de shows die we weggeven. Alles daarnaast is een droomwereld, en wij ‘bestaan’ eigenlijk niet.
 
Zaterdag en zondag optredens, wat kunnen we verwachten?
 
Youri: Een energievol geheel met veel pieken en dalen. Bombastisch maar ook ingetogen een hoog contrastrijk en kleurrijke performance. We besteden erg veel aandacht aan de show van zondag, waar we het publiek proberen te verrassen met allerlei “extra’s”, en natuurlijk willen we een muziekaal solide performance neerzetten.
 
Tamara: We hebben heel hard gewerkt de laatste driekwart jaar om muziek te maken waar wij vieren achter staan. En uiteraard een mooie en goede EP af te leveren. Ik hoop dat mensen zaterdag en zondag gewoon genieten van onze muziek!
 
 
Zaterdag 26 september. Vlietberg festival Wemeldinge, 17.00 uur
Zondag 27 september. CD presentatie in t Beest, 15.00 uur
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland