Afbouwend weekend wordt goed opgebouwd

Samen met twee andere jonggetalenteerde bands presenteert Audiofungus zijn nieuwe cd, of toch nog even niet?

Tekst: Wannes Castelijns, Foto’s: Monica Salmang ,

Zondagmiddag rond etenstijd klinkt niet direct als ‘prime time’, maar de jonge bands die op het programma staan zorgen voor een goede opkomst in het podium ’t Beest. De mannen en vouw van de hardrock band Audiofungus bouwen hun feestje van de cd-release professioneel op. De middag is verre van alleen een degelijke opbouw, maar biedt ook enige aangename en minder aangename verrassingen.

Samen met twee andere jonggetalenteerde bands presenteert Audiofungus zijn nieuwe cd, of toch nog even niet?

Drie bands gaan het podium betreden op deze zondagmiddag. Het is buiten eigenlijk veel te mooi nazomers weer om binnen te zitten, dus de bands moeten het waar maken. Gelukkig zijn er deze middag veel mensen overtuigd dat het binnen leuker is dan buiten, want zo net voor vieren loopt het podium ’t Beest eigenlijk al best lekker vol; als de eerste band begint is er al een gezellig opkomst.
 
Zaniac heet de band van vier jonge gasten in pak en een jonge dame. Allen weten ze hun instrumenten goed te bespelen. De drummer speelt lekker. De enige opbouwende kritiek die te maken valt is dat de drums wat hard staan, waardoor de toch ook goed spelende gitarist en bassist moeite hebben er boven uit te komen. Dat samen maakt het dan nog lastiger voor de frontwomen, die desondanks toch wel haar mannetje staat. Ze weet haar bijzondere stem goed te gebruiken, waardoor ze een fantastische en natuurlijke zang voortbrengt. Ze geeft de muziek die de band goed ten gehore weet te brengen nog net een beetje extra niet alleen vanwege de stem, maar ook het keyboardspel geeft de rock een tintje Electro. Kortom prachtige moderne rockmuziek van een jonge band die gewoon weg door moeten blijven spelen! Uit hun repertoire blijkt dat ze al heel wat hebben, maar gezien het nieuwe nummer en de cover is er nog meer te verwachten.
 
De tweede band is Custom Made, met een bijzondere opkomst doordat de drummer eerst een flinke solo speelt, de rest van de band vult het daarna sterk in. In eerste instantie klinkt het als pure rock ’n roll maar dat wordt naarmate het concert vordert steeds verder opgebouwd naar iets wat hardrock te noemen is. In tegenstelling tot de vorige band is hier de frontman niet de enige die het publiek bespeelt er wordt flink op het podium bewogen, de band is zeker expressief te noemen. Dat werkt door op het publiek, zodra de zanger vraagt naar voren te komen gebeurt dat onmiddellijk, dat zorgt wel voor een gat tussen de achterste en voorste mensen.
Deze band is zeker een goede support band, gezien hun enthousiasme en positieve invloed op het publiek. Daarnaast laten ze duidelijk merken dat het uiteindelijk niet hun feestje is, maar dat van Audiofungus. Het publiek is in ieder geval opgewarmd voor de hoofdact.
 
Het feestje is rondom de cd presentatie van Audiofungus, met een eigen optreden natuurlijk. Zij starten iets voor zeven. Podium ’t Beest heeft ondertussen voor een geweldige maaltijd, voor niet meer dan één euro, gezorgd. Nadat de hutspot bij de meeste mensen achter de kiezen is begint Audiofungus. Met een spannend begin; het podium staat vol mensen met een masker, vooral zwart en wit. Op de gitarist na houdt de band de maskers nog even op terwijl de rest het podium verlaat. Gelukkig onthullen zij bij het tweede nummer hun gezichten.
Deze band heeft gekozen voor een vrouwelijke drummer, nu zou je kunnen zeggen, slim marketing om zoiets niet alledaags te doen, maar als je ook nog maar iets van de band hoort, weet je meteen dat dit geen marketing is. Ze is gewoon erg goed, zeer sterk met veel diversiteit in de ritmes.
Ondertussen staat er toch ruim honderd man te luisteren, terwijl de winnaar van 2nd Influenz 2008 zijn cd aankondigt. Niet iedereen in het publiek komt blijkbaar voor de aankondiging sommige willen liever muziek horen. Toch heeft de band helaas wel wat uit te leggen, een minder leuke verrassing want de cd’s hebben Goes nog niet weten te bereiken. Met een creatieve oplossing is er voor iedereen die wil een copy-cd te krijgen, met de belofte de origineel later op gestuurd te krijgen. Eerst spelen ze nog wat om te bewijzen dat het waardig is geld uit te geven voor hun cd. Het begin van het optreden is stevige rock met een energieke rap, maar de zanger bewijst gedurende het optreden dat hij ook goed kan zingen en genoeg energie over heeft zo aan het eind van het weekend. Ook de gitarist weet zijn aanwezigheid te laten blijken, weliswaar niet door dezelfde hoeveelheid energie als de zanger, maar door sterke gitaarlijnen in de muur van geluid te weven, die de muziek zeker een extra touch geven.
 
Al met al een fantastische zondag namiddag met drie veel belovende jonge bands, die Zeeland in de toekomst zeker nog op de muziekkaart gaan zetten!