Aankomend weekend zal misschien wel Zeeland’s beste band This Beautiful Mess een heus minifestival verzorgen in Middelburg, met als middelpunt de band zelf. Maar liefst acht optredens van de band zelf en vele muzikale vrienden zullen de provinciehoofdstad onderdompelen in een feest van hedendaagse Nederlandse kwaliteitsmuziek.

This Beautiful Mess is een goed bewaard Zeeuws geheim. Hoewel de band grote successen kende in het begin van de jaren ’00, met diverse prijzen en grote optredens op onder andere Lowlands, zijn de schijnwerpers sinds 2004 gedimd. De band gelaste een pauze in en bracht sindsdien alleen een EP uit met nummers die nog op de planken lagen. De bandleden concentreerden zich op andere projecten, zoals Brown Feather Sparrow (dat een optreden verzorgde bij de lancering van 3VOOR12/Zeeland) en At The Close Of Everyday. This Beautiful Mess was bijna vergeten.

Dat de band weer springlevend is bewees het in het voorjaar al, toen ze enkele huiskameroptredens verzorgde, en één instore optreden, waarvan 3VOOR12/Zeeland ook verslag deed. Dit uittesten van de nieuwe nummers werd met veel enthousiasme ontvangen, en maakt hongerig naar het nieuwe album dat volgens de band nog dit jaar zou moeten verschijnen. Voor diegenen die het instore optreden in Middelburg hebben moeten missen, is aankomend weekend een uitstekende mogelijkheid om het goed te maken.

This Beautiful Mess logeert van vrijdag 20 november tot en met zondag 22 november in Middelburg en neemt een hoop muzikale vrienden mee. Vrijdagavond mag Go Back To The Zoo de spits afbijten in de Spot. Sommigen zullen de single Beam Me Up al kennen van de Nike reclame. Het is dan ook een opzwepend liedje die zich prima kan meten met de aanstekelijke hitjes die Britse bandjes zoals The Kooks hebben voortgebracht. Iets heel anders is Blaudzun (niet te verwarren met de Deense wielrenner met dezelfde naam), die als tweede op het podium mag stappen. De Utrechter met de markante bril is gemakkelijk in het hokje te stoppen van singer-songwriters, maar weet met zijn hoge en breekbare stem toch iets unieks mee te geven aan zijn muziek. Afsluiter van de vrijdagavond is This Beautiful Mess zelf, waarbij ze ongetwijfeld nieuwe nummers ten gehore zullen brengen.

Zaterdagmiddag vinden er twee gratis instore optredens plaats. Om 15:00 opent The Black Atlantic de dag in De Drvkkery. Hun dromerige en magische slowpop heeft sinds het uitbrengen van hun debuutalbum Reverence From Fallen Trees een grote vlucht genomen, bewijzen ook de reacties van de pers. Eén van de gasten op dat album is Kim Janssen, die om 16:00 in cd & lp speciaalzaak Spin een optreden zal verzorgen. Ook deze singer-songwriter mag tot de beste van Nederland gerekend worden.

’s Avonds is de Spot weer toneel van een drietal optredens. The Sedan Vault uit België staat bekend op zijn energieke liveshows. Met punk en rock als uitgangspunt maken ze door middel van onder meer elektronica en blazers een bonte muzikale ontdekkingsreis die ze langs Philip Glass en The Mars Volta voert, maar ook raakvlakken heeft met britpop en postrock. De eerder genoemde The Black Atlantic mag daarna proberen het middagoptreden te overtreffen, op een iets groter podium. Afsluiter is opnieuw This Beautiful Mess die voor deze gelegenheid een groot aantal gasten laat meedoen in de feestvreugde. Voor de mensen die er geen genoeg van kunnen krijgen is er zondagmiddag nog een afterparty in de espressobar Ko D'oooooooor in de Noordstraat.