Het Zierikzeese poppodium Brogum startte de nieuwe ‘PopAanZee’ serie met een avond muziek in een vooral akoestische en pure uitvoering. Emotie en sfeer waren dan ook de drijvende krachten bij de optredens van zowel de hoofdact Danny Cavannagh en Anneke van Giersbergen als de Zeeuwse deelnemer Jay Minor & The Early Birds.

Eerste editie PopAanZee met singer-songwriters

Liedjes dus in een persoonlijke en intieme uitvoering. Voor Jay Minor & The Early Birds de juiste setting voor een optreden. Dan blijkt hoe mooi de teksten zijn en hoe goed ze samenvallen met de breekbare stemmen van Jay en Janine van Osta en de muzikale inkleuring door percussioniste Roos van Brakel en contrabassist Loek van der Linde.

Voor Jay en zijn band blijkt een ongedwongen sfeer van musiceren met ruimte voor verrassing en experiment vaak het best uit te pakken. Op de één of andere manier komen nieuwe nummers dan als ongepolijste diamantjes naar voren. Dat is de kracht van de groep. In Brogum leverde hij het bewijs door een nieuw nummer ongemerkt en bijna logisch over te laten gaan in een op maat gemaakte versie van een Neil Young bewerking van ‘Oh Lonesome me’. En knap hoe The Early Birds daar op inspelen en voor de extra lagen zorgen die het geheel omhoog tilt.

Ondanks wat zaalgeroezemoes op de achtergrond blijft de act van Jay overeind staan. Een kapotte gitaarkabel die voor wat storing zorgde in de afsluiter weet hij zelfs tot onderdeel van de show te maken. Terecht dat je dan het etiket ‘veelbelovend’ krijgt opgeplakt. Met de toegewezen PopAanZee coach, Marien Dorleijn van Moss, zal dat ongetwijfeld tot een freaky folkparel in de Zeeuwse pop uitgroeien. Een bandje om te volgen en gegarandeerd dat iedere volgende show een verrassing zal zijn.
 
Danny Cavannagh bekend van de band Anathema, mocht na Jay zijn nummers en interpretaties van nummers van onder andere Pink Floyd en David Bowie ten gehore brengen.
 
Anneke van Giersbergen, de voormalige frontzangeres van rockband The Gathering begon haar op treden achter de piano waar ze haar liedjes in een bijna kleinkunst sfeer speelde dit werd nog versterkt door de verbindende teksten tussen de nummers. Het tweede gedeelte van haar set werd de piano ingeruild voor een gitaar wat resulteerde in geheel andere stijlen om de veelzijdigheid van haar stem te laten horen.
 
Na een korte pauze volgde een gezamenlijk optreden van Danny en Anneke als het gelegenheids duo Ann & Dann na een aantal nummers werd het een trio door toevoeging van een bassist. Bij de aankondiging van het laatste nummer de Dolly Parton klassieker Jolene wilden ze ook nog backingvocals en percussie. Hier werd het publiek voor uitgenodigd en dat nam de uitnodiging graag aan.