In het kader van het in kaart brengen van Zeeuwse DJs en producers, zal mademoiselle Noisy elke maand 2 Zeeuwse DJs en/of producers interviewen. Dit keer Ot en Steef

10e interview met zeeuwse dj's

Wie dit Zeeuwse vrolijke dj duo nog niet kent, hier volgt een kleine introductie: Stefan van Baalen, alias Steef, 27 Jaar en woont in Middelburg. Hij is in 2003 begonnen met het verzamelen en draaien van vinyl samen met Orlando Sahetapy, alias Ot, 32 jaar, wonend in Rotterdam, maar geboren en opgegroeid in Middelburg. Na het experimenteren met het mixen van gabber en breakbeat is de passie overgeslagen naar house.
 
Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen en in hoeverre vullen jullie elkaar aan?
Ot: Steef is al jaren m’n beste maatje. We woonden vroeger tegenover elkaar in Middelburg en kwamen er al snel achter dat we dezelfde muziekinteresse hadden. Ik weet nog goed dat we 5 jaar geleden onze eerste plaatjes kochten op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. De aankoop van draaitafels volgden al snel. Onze samenwerking is eigenlijk tot stand gekomen omdat we tegelijkertijd zijn begonnen met draaien en samen heel wat uurtjes achter de draatafels hebben besteed om nieuwe dingen uit te proberen in een set. We proberen indien mogelijk altijd samen te draaien. Omdat we al zo lang samen draaien voelen en vullen we elkaar altijd goed aan qua platenkeuze.
Steef zorgt vaak voor nieuwe verse tracks terwijl ik deze aanvul met "those good old almost forgotten classics" Stilstaan is dus geen optie. ;)
 
Steef: Al hoewel we toch allebei onze eigen stijl hebben, vullen we elkaar goed aan.
Wat wel grappig is dat we eigenlijk nooit van te voren afspreken wat we gaan draaien, maar we toch dezelfde soort plaatjes meenemen, en dezelfde draai aan de avond geven.
  
Met welk dj gear draaien jullie en hoe is jullie draaistijl het best te omschrijven?
Steef: Ik draai met 2 stuks Akiyama Acura, het zijn hele prettige draaitafel omdat het echt direct drive is en geen quartz drive zoals bij de bekendere Technics.
Daarnaast heb ik een Behringer DJM700 Pro DJ Mixer, Ik heb een Staton DJ PRO 2000S hoofdtelefoon, voor mij een hele prettige hooftelefoon omdat de oorschelpen goed om mijn oor valt. Ik ben nog aan het sparen om er een Pioneer CDJ speler bij te zetten, dan ben ik weer helemaal tevreden.
 
Ot: Ik draai het liefst met those good old Technics! Nothing can beat those! Helaas zijn niet alle tracks die ik heb op vinyl dus ben ik genoodzaakt sommige tracks op CD te zetten. Maar voor mij gaat er niets boven die oude vertrouwde draaitafel!
Steef en ik zijn eigenlijk begonnen met het draaien van deephouse en jackin house maar dat is tegenwoordig een stuk breder geworden. Deep, soulful, disco, jazzy, techhouse, minimal, as long as its funky!
 
Door welke artiesten of producers zijn jullie het meest geïnspireerd.
Ot: Ok heb je even? Kan zo een hele waslijst geven over mijn inspiraties, maar Todd Terry en Kerri Chandler blijven toch wel mijn all time favourites. Vooral de tracks die ze rond 1995 produceerden zijn voor mij het meest inspirerend. 
 
Waarin onderscheiden jullie jezelf van andere dj’s?
Steef: Wij proberen altijd een feestje te bouwen met onze set, maar dat doet iedere dj wel denk ik. We gaan zelf ook helemaal op in onze set, en vullen elkaar altijd goed aan.
Zo proberen we er toch een beetje boven andere dj's uit te springen.
 
Wat is jullie leukste dj ervaring?
Ot: Voor mij is dat toch wel Brandend Zand Festival 2 op het strand van Scheveningen, een jaarlijks verjaardagsfeest van een vriend van ons, Steven Pieters. Die dag was voor ons de eerste keer dat we op een festival mochten draaien. Geweldig feestje aan het strand eind juli, heerlijk weer, 60 dj's waaronder wij zelf, wat wil je nog meer?
 
Steef: Ik geniet eigenlijk altijd als ik ergens moet draaien, maar denk dat het voor mij toch ook wel Brandendzand Festival was.
Gewoon van af het begin af aan betrokken zijn bij een groot festiviteit, alles samen opbouwen en dan zien dat het in de loop van de dag een groot succes wordt.
Dat geeft wel een kick.
 
Wat is je favoriete plaat momenteel?
Steef: Ik heb niet echt een favoriete plaat, dat kan de ene week verschillen met de andere.
Ligt ook helemaal in welke stemming ik ben.
 
Ot: Die ga ik je niet vertellen, dat hoor je wel als we weer een keer draaien ;)
Wel is mijn all time favourite Shaun Escofferey - Days Like This ( Dj Spinnah & Ticklah Remix)
Dj Karizma draaide em laatst in WaTT Rotterdam, het blijft een heerlijke track!
 
In welke club zou je nog het liefst willen draaien?
Steef: Ik zou op zich wel eens in Belgie willen draaien, in Cafe d’ Anvers (Antwerpen) of Deca Dance (Gent), dat lijkt me wel wat. Volgens mij leeft onze muziek ook wat meer in Belgie, als in Nederland.
 
Jullie organiseren zelf ook feesten, vertel daar eens meer over?
Steef: Ja klopt, in 2003 ben ik begonnen met de organisatie Funky Biznizz die eigenlijk na vier edities een beetje dood ging bloeden, omdat ik een avondopleiding ging volgen van een aantal jaar. Dit deed ik naast mijn fulltime baan, waardoor er tijdgebrek ontstond.
In de tussen tijd hebben we nog wel wat feestjes georganiseerd bij Kaffee 't Hof in Middelburg en Cafe de Geere in Middelburg.
Vanaf dit jaar gaan we er weer op volle toeren tegenaan, de organisatie "Underground House" is geboren. De eerste editie van ”Underground House” was Zaterdag 26 September 2009 op het strandpaviljoen Kon-tiki in Dishoek. Volgend jaar zullen hiervan meerdere edities volgen.
Als je op de hoogte wilt blijven voor de komende feesten, kun je je aanmelden op http://undergroundhouse.hyves.nl/.
Wij organiseren puur uit liefde en passie voor de muziek, en niet om er financieel beter van te worden.
 
Wat vinden jullie van de Zeeuwse muziekscene?
Ot : In vergelijking met een aantal jaren geleden is de Zeeuwse muziekscene erg aan het groeien. Je hebt natuurlijk de Groove to Chill feestjes die erg populair zijn. Ik denk dat Zeeland o.a. aan hen te danken heeft dat de minimal en technoscene daar is zoals ie nu is. Wat ik zelf wel mis in Zeeland is de stijl soulful deephouse, maar daar gaat in de toekomst verandering in komen, toch Steef? ;)
 
Steef: Ja, ik vind dat er nog wel wat meer georganiseerd kan worden, vandaar ook ons initiatief.
 
Waar kunnen we jullie binnenkort zien draaien?
Dat zal waarschijnlijk eind November weer zijn in Kaffee 't Hof in Middelburg.
 
Voor meer informatie over Ot en Steef, check de volgende websites:
www.djsteef.nl en de hyves undergroundhouse.hyves.nl