This Beautiful Mess begint aan tweede jeugd

Interview met zanger Arjen van Wijk

Tekst: Justin Faase Foto’s: Koen Gabrielse ,

De van oorsprong Zeeuwse band This Beautiful Mess speelde na een lange stilte een try-out optreden in CD & LP speciaalzaak De Spin in Middelburg. Daar maakte de band het publiek duidelijk dat ze nog springlevend is!

Interview met zanger Arjen van Wijk

Het is lang stil geweest rond de van oorsprong Zeeuwse band This Beautiful Mess. De reputatie van de band leek alleen nog op de albums en in de geschiedenis te bestaan. Europese tours, een succesvol optreden op Lowlands en support voor grote internationale acts leken lang geleden.
 
“Leken”, inderdaad. Want This Beautiful Mess is toe aan een tweede jeugd. Stilletjes bereidt de band zich voor op een comeback. Een nieuw album is in de maak met een nieuw verfrissend geluid. De in Vlissingen opgerichte band heeft in de drie jaar nadat Away With The Swine, een EP met B-sides, uitkwam, zich vooral gericht op andere projecten zoals At The Close Of Everyday en Brown Feather Sparrow. Maar halverwege vorig jaar hebben de leden zich weer gestort op This Beautiful Mess. In voorbereiding op het nieuwe album, gepland voor het najaar, werkt de groep een aantal try-out optredens af, waarvan er slechts eentje openbaar is.

In de pittoreske CD & LP speciaalzaak De Spin in Middelburg luidt This Beautiful Mess de lente in met een sterk en hard optreden. Het valt meteen op dat de nieuwe nummers meer tempo bevatten en agressiever zijn. De luidsprekers vullen de relatief kleine winkel met veel geluid. Niemand van de toegestroomde toeschouwers lijkt het te deren; De Spin is volgepropt. De band heeft duidelijk weer zin om in deze samenstelling het podium op te gaan. De show is kort maar krachtig met weinig oud materiaal. De set is veelbelovend, met invloeden van bijvoorbeeld Editors en British Sea Power. Ik wist zanger Arjen van Wijk zover te krijgen om een paar vragen te beantwoorden.

[Justin Faase] “De vorige platen konden op veel bijval rekenen. Hoe hebben jullie het maken van nieuw werk aangepakt?”

[Arjen van Wijk] “Aangezien ons contract bij Sally Forth / Idol Media / Sony was afgelopen, hebben we zelf alles betaald en opgenomen. Onze drummer René heeft een eigen studio (Dufry music), waar hij al behoorlijk wat bands heeft opgenomen (onder andere Solo, Benjamin Winter, A Balladeer). Axel, onze gitarist, had ook al  ervaring met productie werk (onder andere Face Tomorrow en The Spirit That Guides Us), dus we hebben besloten om alles zoveel mogelijk in eigen hand te houden.”

[JF] “Het nieuwe werk klinkt driftiger en compacter. Een natuurlijk proces of hebben jullie bewust gekozen voor meer hitgevoelige songs?”

[AvW] “Driftiger en compacter. Mooi gezegd. Dat was ook de bedoeling! Het is zowel een proces als een keuze. Dit is wat we nu tof vinden en wat er nu uitkomt. Ik weet niet of we nu hit gevoeliger zijn. Ik denk wel dat onze nieuwe nummers directer en toegankelijker voor een groter publiek. Maar misschien dat we fans van onze vorige plaat enigszins teleurstellen. Het is allemaal wat meer recht toe, recht aan. “

[JF] “Wat vonden jullie zelf van het optreden in De Spin?”

[AvW] “Er waren 70 man! In zo'n klein zaakje. Dat is te gek. De Spin is natuurlijk een coole plek om te spelen, zo tussen het vinyl. En als het dan ook nog zo druk is, echt tof.”

[JF] “Geloof je dat de Zeeuwse afkomst een invloed heeft op de muziek die jullie maken?”

[AvW] “Ja, ik denk het. Sinds onze eerste plaat zit er een soort wijdheid in onze nummers. Muziek uit de randstad is toch vaak wat eclectischer, heb ik het idee. Ik ben de enige die nog in Zeeland woont, maar ik verwacht dat een aantal leden vroeger of later wel weer terug zullen verhuizen.”

[JF] “Jullie zijn op zoek naar een platenlabel om het nieuwe werk uit te brengen. Hebben jullie al overwogen om de plaat à la Radiohead zonder label op het internet uit te brengen? Hoe denken jullie over deze manier van muziekverspreiding?”

[AvW] “Nee, dat hebben we niet overwogen. De manier waarop Radiohead hun plaat heeft uitgebracht,  hebben ze alleen kunnen doen, omdat ze Radiohead zijn. Je moet niet vergeten dat ze mede dankzij hun label zijn ze waar ze nu zijn. Je kan hun model niet zomaar op een willekeurige onbekende band plakken. Dat heeft totaal geen zin. Natuurlijk is muziekverspreiding via internet fantastisch, omdat je veel meer mensen kan bereiken. Maar hoe gaan al die mensen jouw band vinden op het web? Tussen die duizenden andere bands? Je markt is dus veel groter, maar het is ook moeilijker om op te vallen. Als we geen label vinden, gaan we het zelf doen. Het is niet ideaal, maar het is mogelijk. De planning is dat we in het najaar onze CD uit hebben en dat we dan echt weer intensief gaan optreden. Deze zomer gaan we nog naar Zweden en Duitsland om op festivals te spelen en we hebben al wat toffe plannen voor het najaar. Wij hebben er zin in.”

Op Myspace zijn al een aantal nieuwe nummers te beluisteren.