Vrijdag Scheldejazz is een mengelmoes Vrijdag Scheldejazz is een mengelmoes

Een gezonde mix tussen jazz en blues op het jazzfestival.

, Tekst: Jeroen de Back Foto's: Ingeborg de Pooter

Vrijdag Scheldejazz is een mengelmoes

Een gezonde mix tussen jazz en blues op het jazzfestival.

Tekst: Jeroen de Back Foto's: Ingeborg de Pooter ,

Scheldejazz houdt het breed; op de eerste volle festivaldag is er niet alleen jazz te beluisteren. Ook blues en soul zijn vertegenwoordigd in de vorm van Herman Brock en Dede Priest.

Een gezonde mix tussen jazz en blues op het jazzfestival.

De eerste volle festivaldag van Scheldejazz gaat van start op de Terneuzense Markt. Herman Brock jr. opent de avond met zijn nieuwe band The Bunch. Dat Herman geen jazz speelt, weten de Terneuzenaren ook wel. Misschien dat er daarom al behoorlijk wat publiek op de been is. Sowieso kan hij, na 25 jaar in het vak, wel een (lokale) bekendheid genoemd worden. Als Herman speelt, is het altijd feest en altijd goed, want spelen dat kan hij wel. Bovendien weet hij ook altijd goede muzikanten om zich heen te verzamelen. Vandaag wordt zijn rauwe stem en felle gitaarspel aangevuld met 2 blazers, een violist, bassist, drummer Friso van Wijck en Hermans broertje Larry op de toetsen. Met name de blazers en viool zijn een aangename aanvulling: hierdoor wordt Hermans blues doorspekt met een vleugje jazz en country. Het publiek vindt het allemaal prima en geniet. Net als Herman Brock & The Bunch dat zelf ook doet.

Niet al te lang na Herman Brock, betreed Dede Priest het podium met haar band. Je ziet gelijk dat deze dame een flinke strot heeft en de verwachtingen zijn groot. De, uit Texas afkomstige zangeres, brengt een mix van blues, jazz en soul, waarbij haar stem door merg en been gaat. Dede is een rasartieste en brengt haar muziek met gevoel voor drama. Achter haar staat ook nog eens een dijk van een band. Voor de massaal gebleven Terneuzenaren is het hiermee een topavond.

In Porgy & Bess maakt Edgar van Asselt & David Schnitter zijn opwachting, die sinds 2002 samen zijn gaan touren. De New Yorkse tenorsaxofonist David Schnitter heeft onder andere gespeeld bij Freddie Hubbard en Art Blakey en heeft dus best een staat van dienst. Edgar van Asselt is sinds 2006 tevens de vaste pianist van Young Sinatras, die de volgende dag nog in Porgy & Bess zullen spelen. Bij binnenkomst valt de rust echter over je heen, na de drukke Markt. Er is blijkbaar niet veel publiek te porren voor de klassieke jazz van dit kwartet. En het moet gezegd worden: technisch zit het allemaal wel snor bij deze mannen, maar om nou te zeggen dat het plezier er van af straalt? Dat niet: het lijkt bijna of ze er niet zoveel zin in hebben. En dat maakt dat deze klassieke jazz van topklasse, naar mijn idee, niet goed uit de verf komt.

In de Pit (Podium in Terneuzen) vonden ze dat ze niet achter konden blijven en hebben ze ook iets georganiseerd in het kader van het jazzfestival. Het trio Van Wijck (eerder op de avond drummer bij Herman Brock jr.) / Kem / Van Milligen speelt onversterkt in een hoekje van de bar. Er omheen heeft zich wat publiek verzameld dat aandachtig luistert naar de mellow jazz. Door de intieme setting is er goed contact met het publiek en dat wordt gewaardeerd. Later die avond zal huisdj The Fun-Q-Bator het publiek nog vermaken. Goed dat jongerencentrum de Pit aandacht besteedt aan jazz, wat door jongeren toch vaak gezien wordt als ´ouwe lullen muziek´!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland