Rik Mol Group opent Scheldejazz Rik Mol Group opent Scheldejazz

Frisse jazz luidt jazzfestival in

, Tekst: Jeroen de Back Foto's: Dennie Schuerman

Rik Mol Group opent Scheldejazz

Frisse jazz luidt jazzfestival in

Tekst: Jeroen de Back Foto's: Dennie Schuerman ,

Afgelopen donderdagavond 4 juni ging de 37e editie van het Terneuzense Scheldejazz van start. Aan trompettist Rik Mol en zijn nieuwe band de eer om het festival in Porgy & Bess te openen.

Frisse jazz luidt jazzfestival in

Jazz is voor mij persoonlijk altijd even de kat uit de boom kijken. Wordt het mellow 'oude mannen' jazz of een modernere variant? Aan de leeftijd van Rik Mol zal het wat dat betreft niet liggen. De trompettist uit 's Heer Arendskerke is pas 24 jaar, maar timmert al van zijn achtste aan de weg. In de afgelopen jaren is hij meerdere malen onderscheiden voor zijn talent. Hij was bijvoorbeeld in de race voor een Edison Award Jazz en kreeg de stimuleringsprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Hij wordt geroemd om zijn frisse sound, waarin hij uitstapjes maakt naar onder andere hiphop en funk. Ik ben nieuwsgierig gemaakt.

Na de officiële opening van het festival door Zeeuwse gedeputeerde Harry van Waveren (cultuur) betreed Rik Mol het podium van Porgy & Bess, samen met zijn band, waar vandaag ook saxofonist Keith Andersen deel van uit maakt. Keith Andersen is geen onbekende in de jazz.
Hij heeft onder andere gewerkt met Erykah Badu en Roy Hargrove. Ook zangeres Lex Empress voegt zich halverwege bij de band. Zij is vooral gewild als zangeres in de house- en dance scene, maar misstaat absoluut niet als jazz zangeres met haar dijk van een stem. Rik Mol heeft dus niet de minste weten te strikken! Zelf wijst hij het publiek er dan ook nog eens op dat hij de allerbeste muzikanten heeft. En dat blijkt ook wel.

De muziek is vanavond dansbaar en het publiek zit dan ook niet stil. Jammer dat er zoveel stoelen staan en er geen plaats is om ook daadwerkelijk te dansen. De band heeft supermuzikanten, die mooie solo’s spelen en de onderlinge sfeer is goed. Er wordt duidelijk veel plezier beleefd aan het spelen en dat vertaald zich in de aanstekelijke muziek. De funky jazz zal vooral ook de jongere muziekliefhebber aanspreken. Het is dan ook jammer dat de jongere garde zich niet liet zien in Porgy & Bess. Hopelijk is de Rik Mol Group snel nogmaals te zien in Terneuzen. Ik kijk in ieder geval uit naar zijn nieuwe cd, die verwacht wordt in september.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland