HeadMode in het Tilburgse Cul De Sac

HeadMode speelt vanavond in de kwartfinale van De Grote Prijs van Nederland

Tekst en interview: Cathelijne de Groen ,

HeadMode speelde afgelopen vrijdag in de kwartfinale van De Grote Prijs van Nederland. Samen met vijf andere bands mochten zij een kort optreden geven in het Tilburgse Cul De Sac. Een gehaaste avond, maar HeadMode heeft niet veel tijd nodig om te laten zien wat ze kunnen.

HeadMode speelt vanavond in de kwartfinale van De Grote Prijs van Nederland

Vandaag is het de beurt aan 6 bands, in de categorie Alternative/Rock, om hun kunsten te vertonen voor de jury van De Grote Prijs van Nederland. De Grote Prijs van Nederland is een jaarlijkse muziekprijs die wordt uitgereikt in vier categorieën: Rock/Alternative, Singer/Songwriter, Hiphop en Dance/Producers.
Deze avond in het Tilburgse Cul De Sac is het de beurt aan de bands Duroc, Moondiver, Sarah, neWax, Monocle Mint en HeadMode. Voor deze laatste band is 3VOOR12/Zeeland afgereisd naar Tilburg om de heren te supporten in deze kwartfinale en voor een interview.

Spelen!
De aftrap van deze avond wordt gegeven door Moondiver. Het ontbreekt wat aan publiek en de band oogt nerveus. Als ook de techniek hun wat in de steek laat begint de twijfel toe te slaan over het verloop van de rest van de avond.

Tien minuten de tijd hebben de bands om zich op het podium te installeren. Veel te kort natuurlijk om je fatsoenlijk op te stellen en aan te sluiten. Maar je moet het ermee doen, of je nu gereed bent of niet, spelen! Wanneer een band onder zulke omstandigheden toch kwaliteit kan laten horen is dat ronduit bewonderenswaardig.

Tussen de optredens door rent het publiek naar buiten voor de noodzakelijke toediening van nicotine, waardoor er een wat verlaten Cul De Sac achterblijft. Hoewel er niet bijzonder veel publiek is, hangt er wel een goede sfeer. Cul De Sac is een mooie locatie en er is geen twijfel over mogelijk dat dit een uitstekende plek is voor deze kwartfinale.

Als één na laatste band zijn de Zeeuwen van HeadMode aan de beurt. De heren spelen sinds 2003 met elkaar en dat is te merken. Het trio is goed op elkaar ingespeeld en de schamele tien minuten voorbereiding lijkt voor hun ruim voldoende. De pittige rocknummers doen hopen dat de heren het minimaal schoppen tot de halve finales. Tussen de nummers door excuseert de band zich dat het blijft bij nummers spelen en er geen tijd is voor een leuk praatje tussendoor. Het gebrek aan tijd is dodelijk deze avond, erg jammer want het zou een stukje charme van deze wedstrijd kunnen zijn.

Netwerken
Na het optreden schiet ik de band aan om iets meer van ze te weten te komen. Al snel blijkt dat Sandor, Tjomme en Martin over een grote dosis humor beschikken waardoor het een gezellig gesprek wordt.

HeadMode is in den beginne ontstaan met vier bandleden. Twee van deze bandleden hebben drummer Martin gevraagd of hij niet wilde komen drummen bij hun band. En toen waren er vijf. Uiteindelijk hebben deze twee heren de band verlaten en bleef het huidige HeadMode trio bestaan. Drie zeer gedreven muzikanten die opbotsen tegen een lastige muziekindustrie.

“Ik vond het wel goed gaan vanavond” verteld Sandor. Uiteraard niet perfect vanwege de korte voorbereidingstijd, maar de heren zijn niet ontevreden. Trouw oefent de band twee maal per week, maar is er weinig tourdata te vinden van 2009. Dat terwijl eind februari hun debuutalbum is uitgekomen. “Het is moeilijk om aan de bak te komen. Er zijn zoveel goede bands, probeer er dan maar eens tussenuit de springen”. De band heeft heel wat opgetreden de afgelopen jaren en aan verschillende bandcompetities deelgenomen. “Je moet maar net de juiste mensen kennen” vertelt Martin. Ze zijn goed genoeg om verder te komen met hun muziek, maar zonder de juiste netwerken kom je er niet. Dat vinden de heren lastig. Ze willen erg graag meer optreden, maar het ontbreekt aan mogelijkheden.

Popronde
Wel is HeadMode geselecteerd voor Popronde 2009, een reizend muziekfestival door heel Nederland. Hier hopen zij natuurlijk op wat meer landelijke bekendheid en op die manier elders in het land op te mogen treden. “Optreden is waar een band het voor doet, wij ook”.

Drummer Martin praat er met een drankje en een peukje vrolijk op los. Hij is duidelijk de prater van het gezelschap. Hij kan eindeloos vertellen over de band. Hoewel Tjomme rustiger is, is hij niet minder enthousiast. “Al het geld dat we met optreden verdienen gaat in de band. Daar worden nieuwe spullen van gekocht”.

Nieuwe nummers
De heren zijn druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers. Er liggen al verschillende nummers klaar, maar hier en daar wordt nog wat geknutseld. Het is de bedoeling om over enige tijd een tweede album uit te brengen. Afwachten is of het harde rocknummers worden, of een afwisseling tussen hardere en rustigere nummers zoals op hun debuutplaat.

Grote Prijs
Of HeadMode doorgaat naar de halve finale wordt bekend gemaakt als alle kwartfinales gehouden zijn. Eerdere winnaars en deelnemers van De Grote Prijs van Nederland  zijn o.a.: Face Tomorrow, Roosbeef, Ali B, Junkie XL en Lucky Fonz III. We zijn benieuwd of we straks ook HeadMode in dit rijtje terug gaan vinden.

Wordt vervolgd.