Hardcore festival in De Piek

"you're entering a world of pain"

tekst en foto's: Niels Davidse ,

Een poster met Walter Sobchack en de veel belovende woorden "you're entering a world of pain" kondigde de volgende bijeenkomst voor het Zeeuwsche hardcore-volk aan. In de Piek spelen No Hereos, The Darkes Red, Johnnyunstoppable en Blood By Dayz - als vervanger van het afgezegde Nasty - om het hardst op een broeierige zaterdagavond.

"you're entering a world of pain"

Deze nieuwe poging van lokale hardcore liefhebbers om weer wat volk op de been te krijgen. De laatste keer was de opkomst wat karig in Bar American, maar vanavond is het de organisatoren wel gelukt om mensen enthousiast te krijgen. De Piek is vol, de sfeer is goed en de muziek hard.

Bij binnenkomst blijkt de eerste band, No Heroes al geruime tijd te spelen. Iets wat we van de Piek niet gewend zijn. Meestal begint de eerste band pas rond 22.00 uur. Maar vanavond is een vroegertje.
Vanavond is ook geen avond van op je gemakje toekijken. De muziek is duidelijk gemaakt om agressie en frustratie kwijt te kunnen en dit wordt door het publiek overduidelijk opgepikt. Onschuldige toeschouwers worden bedolven onder onverwachtse dives en maaiende armen zorgen ervoor dat het moeilijk drinken is.

The Darkest Red wijken wel erg ver af van de hardcore. Muzikaal is het metal, met zelfs wat grindcore invloeden. De tempowisselingen doen wat denken aan Dillinger Escape Plan. Muzikaal strak in elkaar, technisch goed op wat kleine foutjes na, maar aan mij niet besteed.

Ook Johhny Unstoppable tappen enigszins uit hetzelfde vaatje. Opvallend is een tweede zanger die - zeker aan het begin van het optreden - aan de rand voor spek een bonen mee lijkt te doen. Het gaat om de zanger van Seconds from the End te zijn die besloten had om mee te zingen.
Het publiek raast als een gekke door, wat niet zal stoppen tot de laatste band het podium af moet.

Het Belgische Nasty heeft helaas af moeten zeggen, maar in plaats van onze Zuider-buren zijn er wat Ooster-buren naar de Piek afgereisd: Blood By Dayz. Ook zij spelen een mix van metal en hardcore. Verassing is de toevoeging van stukken rap die goed in de muziek passen en een verfrissing zijn na 3 bands die om het hardst schreeuwen.
Om half één moet 't feestje toch echt aflopen, hoewel zowel de band als het publiek zin heeft in meer. Er kunnen nog twee nummers losgepeuterd worden bij de geluidsman, maar dan is het echt schlüß