Terneuzen surft weer zoals het vroeger deed Terneuzen surft weer zoals het vroeger deed

Autoramas en Mr. Atom & His Protons spelen pittig staaltje surf

, Tekst: Jeroen de Back Foto's: Ingeborg de Pooter

Terneuzen surft weer zoals het vroeger deed

Autoramas en Mr. Atom & His Protons spelen pittig staaltje surf

Tekst: Jeroen de Back Foto's: Ingeborg de Pooter ,

Zaterdagavond gingen we terug de tijd in. Naar eind jaren ’90 toen surf Terneuzen in zijn greep had. We maken ons op voor een avond vol surf met een stevig randje.

Autoramas en Mr. Atom & His Protons spelen pittig staaltje surf

Eind jaren '90: de Terneuzense band High Aces zet een uitverkocht Kalashnikov volledig op zijn kop. De hele tent staat op stelten en vrouwen dansen op de bar. Surf viert hoogtijdagen in de zeeuwse stad. Niet lang erna stoppen de mannen van High Aces er mee en lijken ze vergeten te zijn. Tot afgelopen zaterdag als de surf terugkeert naar Terneuzen. Het belooft een broerige avond te worden met Mr. Atom & His Protons en de Braziliaanse band Autoramas. Beiden spelen surf met een randje rock 'n roll, garage en een hoop energie.

Geinspireerd door hun plaatsgenoten van High Aces destijds, is Mr. Atom & His Protons van plan er een dikke show van te maken. Dat ze sinds 2003 niet meer samen hebben gespeeld, mag de pret niet drukken. Speciaal voor de release van hun split-record met Autoramas hebben ze een concert of 5 ingepland in Nederland en Duitsland. Aangezien de thuishaven van de band toch wel Terneuzen is, ontbreekt de Pit daarbij niet.

 De band trapt af met een, op B-films geïnspireerde, videoclip van filmstudent Marnix Ruben. De korte film zit goed in elkaar en de toon is gezet. Alsof ze recht uit de film komen, lopen ze met hun witte overalls het podium op. Tegenlicht en rook maken het allemaal een beetje mysterieus. Zodra de band begint te spelen, blijkt dat hun stijl ook wat mysterieus is: soms wordt er progressieve surf gespeeld, soms is het bijna psychedelisch.  Maar dan allemaal wel retestrak gespeeld. De vingers van Dr. Wilm vliegen over de hals van zijn gitaar en The Zombieshuffler beroert zijn toetsen alsof de duivel hem op de hielen zit. Ook Bassie Kleff en Atomizer leven zich flink uit. Het is geen straf naar deze muzikanten te kijken en luisteren.

De Braziliaanse band Autoramas geven het publiek amper de tijd om bij te komen. Hoewel de gespeelde surf toch anders is als die van Mr. Atom, gaat het ook nu behoorlijk tekeer. Het, helaas niet massaal uitgerukte publiek, zet zijn biertje dan ook al snel aan de kant om verder te dansen. Aan enthousiasme ontbreekt het niet bij de Autoramas. Ook voor de wat minder surfliefhebber is deze band een aanrader: hun muziek is overgoten met een flinke vleug rock ’n roll, garage en punk, wat ook wel terug te zien is in de looks van zanger Gabriel Thomaz. Bassiste Couri, in haar latex rokje, is ook een echte rockchick. Ze bespeelt haar bas als een bezetene en zingt de longen uit haar lijf. Aangevuld met de fijne drums en een samenspel waar veel bands jaloers op kunnen zijn, staat hier een topband.

Door het ontbreken van publiek is de legendarische High Aces avond niet overtroffen. Toch is het nu wel duidelijk dat surf van deze aard nog steeds leeft in Terneuzen. We hopen dat Mr. Atom & His Protons het niet bij deze 5 concerten houdt en dat de beloofde split-EP snel bij het publiek in de bus ligt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland