She Keeps Bees doen een dagje Middelburg She Keeps Bees doen een dagje Middelburg

Twee maal twee is vier?

, Tekst: Marije Albach en Justin Faase Foto’s: Niels Davidse

She Keeps Bees doen een dagje Middelburg

Twee maal twee is vier?

Tekst: Marije Albach en Justin Faase Foto’s: Niels Davidse ,

Het duo She Keeps Bees uit Brooklyn bracht een bezoek aan Middelburg en maakte er meteen een bijzonder dagje van. Met een instore optreden, een avondshow en een dj-set tot over middernacht konden de omgedraaide White Stripes niet meer stuk bij het publiek.

Twee maal twee is vier?

Twee maal twee is vier, weten de meeste mensen nog wel van school. Maar als de twee muzikanten van She Keeps Bees tot twee keer toe op één dag optreden in Middelburg en er ook nog een dj-set achteraan draaien, worden er hogere ogen gegooid. Het is een unieke mogelijkheid om de getalenteerde inwoners van Brooklyn, New York aan het werk te zien, want veel optredens doen ze niet in Nederland.

Met twee mensen kan je al een band beginnen. Dat bewijzen Jessica en Andy van She Keeps Bees 's middags al in cd & lp speciaalzaak De Spin. Wanneer je alleen op de poster bent afgekomen verwacht je waarschijnlijk een net, folkachtig duo. In werkelijkheid klinken er harde drums door de zaak heen en staat er een stoere vrouw met een oversized t-shirt, een vintage gitaar en bergschoenen op het podium. Ongeveer 20 man staat rond het podium te luisteren en iedereen lijkt het, aan het grote applaus te horen, erg te waarderen. Zo simpel kan mooie muziek dus zijn; een drummer die hard op z’n bassdrum kan trappen en een overenthousiaste zangeres, die ook nog gitaar kan spelen.

Ook ’s avonds zet het tweetal zijn beste beentje voort in de Middelburgse binnenstad. Ditmaal is Kaffee ’t Hof toneel van het fascinerende samenspel. Andy is de minimalistische drummer en Jessica de hyperactieve zangeres en gitarist. De vergelijking “omgekeerde White Stripes” ligt dan ook op het puntje van ieders tong. Jack en Meg – pardon – Jessica en Andy  combineren diezelfde punkachtige energieke rock met een ouderwets soul- en bluesgevoel, en dat valt goed bij het publiek.
 
Hoewel Jessica Larrabee (lees daar de afkomst van de bandnaam) een beetje vreemd lijkt, wint ze met haar interactie ook in het donker al snel de sympathie van het publiek. Haar stem is zacht en zoet als nectar, in tegenstelling tot wat ze qua aanzien uitstraalt. Ze weet ze met haar voordracht en sporadische uithalen een rauw randje aan de muziek mee te geven. De venijnige angel van de bij, zogezegd. De prettig rammelige en simplistische drums van Andy doen de rest.

Na een uurtje live gespeeld te hebben, is de koek nog niet op. Jessica en Andy nemen plaats achter de draaitafels en steken tot sluitingstijd hun inspiratiebron niet onder stoelen of banken: veel Amerikaanse 45-toeren vinylsingles uit de jaren 60 komen voorbij. De band trekt nu wel wat minder bekijks, maar weten zo wel de avond op een ontspannen manier af te sluiten. In Brooklyn moet er haast wel iets in het drinkwater zitten, dat originele en uitmuntende muzikanten oplevert. She Keeps Bees is daar wederom een bewijs van.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland