Scheldepop zaterdag overheerst door regen Scheldepop zaterdag overheerst door regen

Gelukkig is er genoeg muziek om het publiek op de been te houden

, Redactie 3VOOR12/Zeeland

Scheldepop zaterdag overheerst door regen

Gelukkig is er genoeg muziek om het publiek op de been te houden

Redactie 3VOOR12/Zeeland ,

Afgelopen zaterdag vond de 2e editie van Scheldepop plaats op een nieuwe locatie, vlakbij skihal Snowbase, in Terneuzen. De weergoden waren het festival niet goed gezind, maar uiteraard nam 3voor12 een kijkje!

Gelukkig is er genoeg muziek om het publiek op de been te houden

Scheldepop is toe aan zijn 2e editie. Deze is iets kleiner van opzet als vorig jaar (toen de verschillende podia en tenten elkaar soms wat overlast bezorgden), maar de programmering mag er nog altijd wezen. Op de eerste dag komen onder andere Voicst, Het Goede Doel, The Opposites en Michel de Hey voorbij. Niet geheel onbelangrijk: ook de winnaars van de 2 voorrondes komen dit weekend voor het Zeeuwse publiek in actie. Helaas werkt het weer deze dag niet echt mee; de regen komt zo nu en dan met bakken uit de hemel vallen, wat het goed opgezette terrein een trieste aanblik geeft. Mede door het slechte weer valt het bezoekersaantal op zaterdag flink tegen. Wat niet wil zeggen dat het niet gezellig of geslaagd was! Wij brachten het volgende voor je in kaart…

Als winnaar van de Talent Stage op Scheldepop 2008 mag Bluem dit jaar op het Main Stage spelen. Deze band bestaat alweer ruim 5 jaar en is hard op weg om Nederland te veroveren. De weergoden zijn ook Bluem echter niet goed gezind. Het begint steeds harder te regenen tijdens hun optreden en een groot deel van het schaars aanwezige publiek schuilt in de bartent. De bandleden trekken zich er niets van aan en spelen de sterren van de hemel. De Zeeuws-Vlaamse band staat garant voor stevige alternatieve rockpop. Vooral de gitarist heeft moeite om stil te blijven staan en danst als een bezetene heen en weer. Halverwege de act maakt de regen plaats voor lichtere bewolking en schuifelen de mensen vanuit de bartent richting het podium, want de aantrekkingskracht van Bluem is onweerstaanbaar. Een band waar we nog veel van zullen horen.

Op de popstage (in een tent) zullen alle winnaars uit de voorrondes spelen. Elly Kellner bijt het spits af. De muziek van singer-songwriter Elly Kellner is divers. Folk, rock, pop, van alle muziekstijlen is wel iets terug te vinden in haar muziek. Ze heeft een mooie, heldere stem wat voor variatie zorgt in haar nummers. Muziek waar je rustig van wordt en je aan het denken zet, maar er zitten ook vrolijke, bijna dansbare nummers tussen. Jammer genoeg slaat het enthousiasme van Elly niet over op het publiek. De cover “Billie Jean” van Michael Jackson halverwege de show is slecht gekozen en past niet in Elly’s repertoire.

Met Voicst treedt één van de weinige ervaren alternatieve festivalbands op. Amsterdamse branie in een Brits-Belgisch glitterjasje moet met veel energie het publiek zien los te krijgen. De typische, mannelijke rockbezetting is hiervoor aangevuld met een vrouwelijke sampler en met Sophie die met en ook zonder haar baritonsaxofoon positief de aandacht weet te trekken. Zanger Tjeerd Bomhof, met onafscheidelijke veldpet, doet daarnaast zijn uiterste best, maar zelfs met hun opzwepende hit “Everyday I work on the road” komt het veld nauwelijks in beweging. Een freeze-act zoals op Pinkpop 2008 blijft logischerwijs achterwege en waar Nederlandse Britpoppers de ketchup bij het Engels ontbijt mijden, doet Voicst er juist nu een extra scheut bij. Likkebaarden geblazen voor de echte festivalganger bij de puntige popsongs die volgen, maar voor het Scheldpoppubliek komt Voicst wellicht iets te vroeg.  

We begeven ons vervolgens terug naar de Popstage om nog een aantal jonge bands te beluisteren. De U2-sound is een genre op zich en in dit hokje valt Ocean's Edge overduidelijk te plaatsen. Zwevende, overwegend brave gitaarpartijen kleuren hun muziek en de zang toont in de hoge regionen af en toe gelijkenis met de stem van Tom Chaplin, zanger van de Britse popgroep Keane. Leuk, maar allemaal iets te vleiende vergelijkingen voor het jonge bandje uit Oud Vossemeer.

Bij de Terneuzense band Rumblefist gaan, vanaf het eerste tot het laatste nummer, alle remmen los. De band brengt vette hardcore en skate punk met een pittig metal randje ten gehore. Alle bandleden gaan er volle bak tegenaan en bij zanger Marnix loopt na het eerste nummer het zweet al van zijn lijf. Het harde werken van de band wordt goed gewaardeerd bij de trouwe aanhang; er wordt flink gepogood. Gitarist Jordi zorgt voor wat afwisseling door een aantal verstaanbare nummers te zingen, wat een verwelkoming is voor degenen die niet van het onverstaanbare gebrul van de zanger houden. Wanneer ze met hun laatste nummer klaar zijn, lijkt het alsof de band nog wel een ronde meekan. Wat een bonk met energie!

Na Rumblefist op de Popstage klinkt vanaf de Main: ‘Wat gaan we doen Terneuzen?’ Eindelijk, de handjes in de lucht en los gaan. The Opposites krijgen met onvervalste Nederhop de kudde voor het hoofdpodium in beweging en met hun doordringende beats en bas krijgt iedereen een gratis niersteenbehandeling op de koop toe. Mede dankzij een geslaagde moonwalk-imitatie tot slot zijn zij voor één dag de kings of hiphop.

A New Dawn is de laatste winnaar van de voorrondes die vandaag aantreedt. Deze band combineert gothic met alle metalclichés die voorhanden zijn. ‘Double female fronted metal’ is het naar eigen zeggen, waarbij de Rotterdammers waarschijnlijk hun beste optreden ooit in de huidige formatie op Scheldpop vertoont. Alsof je je in een strak geregisseerde 80-er jaren videoclip waant met rookmachines en wapperende haren. Van Deep Purple tot Within Temptation is het zowel muzikaal als qua presentatie theatraal, maar vooral foutloos. Een groter podium zal A New Dawn zeker niet misstaan.

Scheldepop feest nog even verder met Michel de Hey als afsluiter op de Main Stage, The Hot Stewards op de Popstage en een afterparty in skihal Snowbase met DJ Paul Hazendonk. 3voor12 trekt zich terug en maakt zich op voor nog een dag!

Teksten: Jeroen de Back, Ingeborg de Pooter, Wim Steijns, Job Zwegers, Jamie Scherbeijn

Fotografie: Ingeborg de Pooter, Merel Verspuy

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland